Hoe zaai en verspeen ik groenteplanten

Nadat we een planning hebben gemaakt welke groente we willen kweken in onze moestuin en de tuin zover hebben voorbereid, bekalkt en bemest, is het tijd dat we beginnen te zaaien. In het tabblad: Wanneer-zaai-ik-welke-groente wordt per maand opgesomd welke groenteplanten we zaaien in welke maand. Nu is dat gemakkelijk gezegd maar voor de beginner is het nog een hele klus hoe ga je dit dan doen zaaien en opkweken?
- welke groente moet ik voor zaaien?
- en welke groente zaai je direct in de vollegrond?
- waar moet je verder nog op letten?

Hier beneden probeer ik hier in eenvoudige stappen en foto's duidelijk te maken hoe je dit doet.

Voor zaaien op de vensterbank
- In maart beginnen we met de tuinbonen, tomaten, paprika, selderij en vroege sla voor in de kas.
- In april - mei zaaien we de sla, venkel, kool, kruiden, bloemen
- Ook in juni kunnen we nog kool, sla en venkel zaaien
We zaaien deze groenten voor in bakjes op de vensterbank of in een verwarmde serre. Tuinbonen worden eerst 24uur in een bak met water gezet (welen) anders duurt het heel lang voordat de bonen kiemen.

tuinbonen-wellen-in-een-bak-met-watertuinbonen-planten-in-een-tray
Tuinbonen voor weken (wellen) en planten in een tray begin maart

tomaten voorzaaien en verspenenpaprika voorzaaien in boterbakjes op de vensterbank
Tomaten en paprika voor zaaien in boter bakjes op de vensterbank

verspenen van tomaten en paprika plantenvoor zaaien van groente op de vensterbank
Verspenen van tomaten en paprika planten in tray om later uit te planten buiten of in de kas

De witte zand die je ziet liggen op de zaai bakjes is zilverzand. Ik gebruik zilverzand tegen het uitdrogen van de zaden en de eventuele hitte veroorzaakt door zon instraling wat doet zorgen dat de zwarte zaaigrond te warm wordt. Ook zorgt zilverzand er voor dat de zaden goed worden ingesloten en stevig in de grond liggen. Je kunt ook een stukje krant op maat knippen en erop leggen, dit voorkomt wegspoelen van de zaden en de zilverzand bij het water geven.

Je kunt ook direct in een tray zaaien dit bespaart werk en als je er zeker van bent dat de zaden goed kiemen gaat dit prima! Bij een onregelmatige kieming en misschien veel uitval is voor zaaien in bakjes beter, en dan verspenen.

Belangrijke tip bij het zaaien!
- Strooi nooit meer zand op de zaadjes als het zaadje groot is! Anders kan het zijn dat de zaden niet kunnen kiemen door de last. In de vollegrond zaaien is dit niet zo'n groot probleem, dan mag er gerust 1 tot 2 cm grond op liggen.

Een tip bij het voor zaaien / verspenen
Als je beschikt over een tunnel of kweek kas, raad ik je een kweektafel aan met eb en vloed systeem. Dit voorkomt weg spoelen van het zaad en de grond bij het gieten en het voorkomt schimmel en beschadigingen bij het plat slaan van de jonge plantjes.

voor zaaien van groente op de kweektafel in de kweek kas of tunnel.


Direct in de volle grond zaaien
- Vanaf eind april - mei kunnen we direct in de vollegrond zaaien. De bodem temperatuur is dan hoog genoeg om de zaden goed te laten kiemen en bovendien zijn er gewassen / groente die je niet kunt voor zaaien. Groente die je niet kunt voor zaaien zijn: alle wortel gewassen als tuinbonen, peen, pastinaak, wortelpeterselie, witlof, rode bieten, schorseneer, bonen, aardappelen. Al deze groente maken een (pen) wortel wat direct diep de grond in gaat en later onze groente wordt die we eten.

uien groente direct rechtstreeks in de volle grond zaaienwortelen groente direct rechtstreeks in de volle grond zaaien
Op deze foto zie je uien en wortelen twee weken na het zaaien, de zaden hebben een goede bodem temperatuur om snel te kiemen, een te langzame kieming laat de kans op bodemschimmels stijgen waarna de opkomst tegenvalt.

Tuinbonen kun je ook rechtstreeks zaaien / planten maar dit is vaak al laat in het voorjaar waardoor de aantasting door de zwarte luis veel groter wordt. plant de tuinbonen daarom voeg in het jaar (feb - maart) onder glas zodat de planten voldoende grote hebben bereikt in april voor het uitplanten.

tuinbonen uitplanten in de vollegrond