Ziektes en plagen in Courgette

In onze moestuin cursus uitvoerig aandacht voor het voorkomen van ziekten en plagen en de biologische bestrijding ervan, met tips en recepten. Hier beneden een overzicht van de mogelijke problemen die je kunt verwachten.


Insecten in Courgette

Trips in Courgette
De kenmerkende witte puntjes en vlekjes op het blad, dit wordt veroorzaakt door Trips.

trips in courgette, pompoen, meloen en augurk biologisch bestrijden
Trips zijn kleine eerst wit / gele insecten lang en smal gevormd 0,5mm breed en 2mm lang, later zwart en ongeveer 2 's 3 mm groot. Ze zuigen aan de sappen van de plant en er zullen dan witte / lichtere puntjes op het blad verschijnen. Voor de Courgette is dit geen probleem alleen dat de groei er ligt door wordt geremd en het een optisch minder mooi uiterlijk heeft.
 


Groene en zwarte bladluizen in Courgette
Gekruld bladeren met een plakkerige bruin/zwarte poeder op het blad; hier zitten luizen op van ongeveer 2 mm grootte dit zijn groene of zwarte luizen.

bladluizen in Courgette, pompoen, meloen en augurk biologisch bestrijden
Het zwarte dat je op de bladeren van de courgette ziet zitten heet Roetdauw dit is een schimmel die zich voed van de zoete suikerachtige sappen die de luizen uitscheiden. Bij een koud voorjaar / zomer is de kans op aantasting door de groene bladluis een stuk groter!
roetdauw op courgette, pompoen, meloen en augurk biologisch bestrijden
Op de foto boven zie je de zwarte schimmel (Roetdauw) op de bladeren.
 


Slakken in Courgette
Blad jonge Courgette plantjes kunnen wordt aangevreten door naaktslak

naaktslak op courgette, pompoen, meloen en augurk biologisch bestrijden
Naaktslakken zijn dol op de jonge malse blaadjes zeker als de Courgette op vochtige grond staat en de plant lang nat blijft. De grote boosdoener in de moestuin is wel de Naaktslak! Niet de huisjesslak die voed zich voornamelijk met dood organisch materiaal.
slakken op courgette, pompoen, meloen en augurk biologisch bestrijden
 

Kaswittevlieg in Courgette
Deze kleine vlieg komt voor in alle groente in kassen en tunnels op plaatsen waar een hoge luchtvochtigheid en een warmere nacht temperatuur heerst.  Als de bodem te vast is met een te hoge zuurgraat pH<5,0 neemt de plaag van Wittevlieg toe. Het blad wordt geel en bobbelig. Er zijn eitjes aan de onderkant van het blad zichtbaar, dit is het gevolg van de: Kaswittevlieg.

kaswittevlieg in courgette, pompoen, komkommer, augurk en meloen biologisch bestrijden
Kaswittevlieg kan in de kas of serre een groot probleem vormen, in de buitenteelt meestal geen groot probleem. Toch wordt Wittevlieg de laatste jaren bij hogere temperaturen en een te lage pH in de zomer ook buiten steeds meer waargenomen!
 


Spint in Courgette
Stipvormige gele puntjes worden op het blad zichtbaar, Dan zitten er mijten aan de onderkant, dit is de Bonenspintmijt.

spint in courgette, pompoen, komkommer, augurk en meloen biologisch bestrijden
spint in courgette, pompoen, komkommer, augurk en meloen biologisch bestrijden
Op de foto boven zie je kleine gele oranje mijten en hun eitjes kleine witte bolletjes. Deze Spint uit de familie van de geleedpotige zuigen plantensappen op van de waardplant net als trips dat doet. Bij een grote aantasting ontstaat er spinsel draden, als je dat ziet ben je te laat met bestrijden! Spint ontstaat daar waar het de omstandigheden droog en (zeer) warm zijn, Bij een luchtvochtigheid van onder de 40% wordt de kans op een Spint aantasting groter.Schimmels in de Courgette

Echte Meeldauw in Courgette
Wit schimmel pluis aan de bovenkant van het blad, dit is Echte Meeldauw.

echte meeldauw in courgette, pompoen, komkommer, augurk en meloen biologisch bestrijden
Meeldauw ontstaat in Courgette vaak tegen het einde van de zomer, als de plant vitaliteit afneemt en de nachten vochtiger en kouder worden. Dan ziet men vaak de eerste witte schimmelpluis ontstaat op het blad. Niet verwisselen met Valse Meeldauw, deze zit aan de onderkant van het blad en geeft aan de bovenkant gele plekjes. (zie foto: Valse Meeldauw hier beneden)
 


Valse Meeldauw in Courgette
Wit / grijs schimmelpluis aan de onderkant van de bladeren en aan de bovenkant gele vlekjes dit is Valse Meeldauw

Meestal betreft het de onderste bladeren omdat de schimmelsporen door opspattende regen op het blad terechtkomt.
valse meeldauw in courgette, pompoen, komkommer, augurk en meloen biologisch bestrijden
(foto: Valse Meeldauw onderkant blad)
 


Bladvlekkenziekte (Alternaria) in Courgette
Op het blad ontstaan grijsbruine vlekjes, verkleurend naar bruinzwart. De vlekjes zijn omrand door een rode band, dit wordt veroorzaakt door bladvlekkenziekte. In een later stadium valt het binnenste van de bladvlek eruit.

Alternaria - bladvlekken in courgette, pompoen, komkommer, augurk en meloen biologisch bestrijden
 


Pythium (Wortelrot) in Courgette
Onderste bladeren van Courgette worden geel, plant gaat slap hangen omdat de wortels geen water meer kunnen opnemen: aantasting door wortelrot / omvalziekte. Ook kunnen jonge zaailingen door Pythium worden aangetast.

phytium - wortelrot in courgette, pompoen, komkommer, augurk en meloen biologisch bestrijden
 


Fusariumrot in Courgette
De wortels van in komkommerachtigen worden zwart en sterven af dit is Fusariumrot ofwel Voetrot genoemd, niet te verwarren met Verticilium, waarvan de symptomen het zelfde zijn.

Fusarium in courgette, pompoen, komkommer, augurk en meloen biologisch bestrijden
 


Komkommermozaïekvirus in Courgette
Geelgroene, kringvormige vlekken op het blad en vrucht; slingerende lijntjes, dit is het gevolg van het Komkommermozaïekvirus.

komkommermosaikvirus in courgette, pompoen, komkommer, augurk en meloen biologisch bestrijden
(foto: Virus bij Delphinium/Ridderspoor)