Boerenwormkruid gier/aftreksel maken

Betekenis van de naam
boerenwormkruid aftreksel gebruiken in de moestuinDe latijnse naam is: Tanacetum vulgare of Synoniem: Chrysantheum vulgare of Chrysantheum tanacetum
Andere Nederlandse namen voor Boerenwormkruid zijn: Reinvaren en Wormkruid.
Boerenwormkruid is familie van de Aster familie. Dit is een grote familie met als kenmerk dat de planten allemaal een heel uitgesproken geur hebben als je de bladeren of bloemen wrijft.

Herkomst vindplaats, beschrijving
Boerenwormkruid is veel voorkomend, vooral in bermen en op braakliggende percelen. Het liefst zanderige bodem en in de volle zon. Boerenwormkruid vermeerdert zich d.m.v. zaad en wortelstokken onder de grond, waardoor de plant langzaam in omvang groter wordt. De bladeren zijn geveerd en de bloei in in juli met gele knopjes.

Voor het maken
- Voor het maken van een gier gebruiken we het hele bovengrondse kruid
We maken het aftreksel in de maand juni/juli als de bloemen bloeien. Pluk ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag, Bio-Dynamisch gezien het liefst bij Volle maan. Pluk 1kg kruid op 10L water. Doe het in een bak of emmer en laat vervolgens 14 dagen gisten (afhankelijk van de temperatuur buiten). Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit laten verstoppen.

- Voor het maken van een aftreksel gebruiken we de bloemen.
We maken het aftreksel in de maand juni/juli als de bloemen bloeien. Pluk ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag, Bio-Dynamisch gezien het liefst bij Volle maan. Pluk 1kg kruid of 0,5 kg bloemen op 10L water. Breng het kruid met 10L water 20minuten aan de kook, en laat vervolgens 7 dagen gisten (afhankelijk van de temperatuur buiten). Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit laten verstoppen.

Dosering
(1:10) 1L Boerenwormkruid verdunnen op 10L water,
roer 10 min rechts en linksom om de vloeistof te dynamiseren. Herhaal de bespuiting elke 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de infectie druk.

Gebruik Boerenwormkruid gier bij
Boerenwormkruid is voornamelijk een schimmelbestrijdingsmiddel. We kunnen Boerenwormkruid gier of aftreksels toepassen bij een breed scala aan schimmels en enkele insecten plagen:
Schimmels:
- Spuiten bij Roest
- Spuiten bij Bladvlekken
- Spuiten bij Koprot
- Spuiten bij Phytophthora
- Spuiten bij Schurft
Insecten:
- Aangieten bij Wortelvlieg
- Aangieten bij Bonenvlieg
- Aangieten bij d Wollige Slawortelluis
Spuiten of aangieten bij Preivlieg
- Spuiten bij Wittevlieg