Ziektes en Plagen in Tomaten

In onze moestuin cursus uitvoerig aandacht voor het voorkomen van ziekten en plagen en de biologische bestrijding ervan, met tips en recepten. Hier beneden een overzicht van de mogelijke problemen die je kunt verwachten.


Insecten in Tomaten

Groene Bladluis in Tomaten
Gekruld bladeren met een plakkerige bruin/zwarte poeder op het blad; hier zitten luizen op van ongeveer 2 mm grootte dit is de Groene Bladluis.

bladluizen in tomaten biologisch bestrijden
Het zwarte dat je op de bladeren van de Tomatenbladeren of tomaten ziet zitten is Roetdauw dit is een schimmel die zich voed van de zoete suikerachtige sappen die de luizen uitscheiden. Bij een koud voorjaar / zomer is de kans op aantasting door de groene bladluis een stuk groter!
roetdauw in tomaten voorkomen
Op de foto boven zie je de zwarte schimmel (Roetdauw) op de bladeren van Paprika. Bij een grote aantasting van Roetdauw gaat ook de productie van tomaten achteruit, daar de Fotosynthese verminderd en de plant minder energie kan opdoen.
 


Kaswittevlieg in Tomaten
Deze kleine vlieg komt voor in kassen en tunnels op Tomaat, buiten meestal nooit. Als de bodem te vast is met een te hoge zuurgraat pH<5,0 neemt de plaag van Wittevlieg toe. Het blad wordt geel en bobbelig. Er zijn eitjes aan de onderkand van het blad zichtbaar, dit is het gevolg van de: kaswittevlieg.

Kaswittevlieg-in-tomaten-biologisch-bestrijden
Kaswittevlieg geeft in de buiten teelt meestal geen groot probleem, vooral in kas en serre teelten een groot probleem, doch wordt de laatste jaren bij hogere temperaturen en een te lage pH in de zomer ook buiten steeds meer waargenomen!



Schimmels in Tomaten

Phytophthora in Tomaten
Bruine plekken op blad en stengels en vrucht, dit wordt de aardappelziekte genoemd: Latijnse naam Phytophthora

Phytophthora in tomaten biologisch bestrijden
(foto: Phytophthora op bladeren van Tomaten)
Deze schimmel tast het blad, stengels, vruchten van de Tomaat aan. In het beginstadium komen er witte / beige pluimachtige puntjes op het blad, deze verkleuren later tot bruin of zwart en dan trekt de schimmel via de stengel naar de Tomaat. De Tomaat heeft dan bruine vlekken.
Niet te verwisselen met Botytis zie afbeelding beneden

botrytis in tomaten biologisch bestrijden
(foto: Botytis op stengels van Tomaten)
 


Alternaria in Tomaten
Kleine bruine vlekjes op het blad, uitgroeiend tot grote vlekken, waarna het blad vergeelt, krult en afsterft dit is het gevolg van: Alternaria.

alternaria biologisch bestrijden

Bestrijding Alternaria (als bladvlekken)
- Spuit een plantversterker als Brandnetelgier en Heermoes.

 


Botrytis in Tomaten
Ook wel Grauwe schimmel genoemd. Stengels vergelen en verzwakken, grijs schimmelpluis op bladeren en stengels dit is Botrytis / Grijsrot.

botrytis in tomaten biologisch bestrijden
Als je blaast tegen het pluis verspreid het zich met een wolk van sporen, heel besmettelijk! Botrytis vormt zich vaak op afgeknipte stelen (door dieven) of op uitgebloeide bloemresten! Ook komt Botrytis bij tomaten voor op het kroontje bij de tomaten vrucht waar bloemresten zijn blijven zitten.



Overige Plagen in Tomaten

Neusrot in Tomaten
Bruine, droge plekken aan de onderkant van de Tomaat: Neusrot een symptoom van kalkgebrek.

bruine plek op tomsten Neusrot in tomaten biologisch bestrijden
(foto: Neusrot in Tomaten)
 


Scheuren in de Tomaten
Tomaten scheuren in laatste fase van rijping: onregelmatig een teveel aan water (regen).

scheuren in tomaten voorkomen
De scheuren trekken direct kleine fruitvliegjes aan, die de tomaat verder doen aanvreten en laten scheuren.
 


Slakken / Muizen / Rattenvraat
Muizen vreten soms tomaten aan. Ze kunnen gemakkelijk langs de steel omhoog klimmen. Achtergebleven muizenpoepjes verraden hun aanwezigheid.