Ziektes en Plagen in Kool gewassen

In onze moestuin cursus uitvoerig aandacht voor het voorkomen van ziekten en plagen en de biologische bestrijding ervan, met tips en recepten. Hier beneden een overzicht van de mogelijke problemen die je kunt verwachten.Insecten in kool

Koolvlieg in Kool
De koolvlieg is een zwart-grijs 5mm lange vlieg, waarvan de wit tot bruine pop overwintert in de bodem meestal bij koolstengels. Bij een stijging van de bodemtemperatuur wordt de koolvlieg actief. Dit zijn meestal de eerste warme dagen van mei, de 1e vlucht in mei is het schadelijkst. In juli-augustus volgt de 2e vlucht die is minder schadelijk, tenzij bij herfst bloemkool dat in juli geplant wordt.

koolvlieg biologisch bestrijden
De symptomen zijn:
De koolbladeren gaan slap hangen op een warme zonnige dag, en de onderste bladeren verkleuren geel (zie afbeelding beneden) dan is deze koolplant aangevallen door de koolvlieg. Koolsoorten als Spitskool, bloemkool, koolrabi en Witte kool zijn het gevoeligst voor aantasting van de koolvlieg.

koolvlieg biologisch bestrijden in kolen
De larven van de koolvlieg vreet aan de wortels van de koolplant waardoor deze minder water kan opnemen.
 


Rupsen in Kool (Koolwitje, Kooluil, Koolmot, Koolbladroller)
Blad wordt aangevreten door diverse rupsen van het Koolwitje, Kooluil, Koolmot, Koolbladroller.

koolwitje in kolen biologisch bestrijden
(foto: rups van het Koolwitje)
Er zijn veel soorten rupsen in verschillende groen/bruin tinten, maar de meeste zijn groen. Misschien wel de meest kenmerkende is die van het koolwitje, de rupsen vreten aan de bladeren. Rupsen zijn best goed te bestrijden met een Tomaten aftreksel, alleen de Koolbladroller is bijna niet te bestrijden daar de rups zich in het blad rolt en hierdoor zich beschermd.

eitjes van koolwitje op kool bestrijden
De eitjes worden altijd aan de onderkant van het blad afgelegd meestal 1 per blad in de kleur geel of groen
 


Melige Koolluis in Kool
Aan de onderzijde van het blad of op de stengels zijn wit-grijze luizen te zien dit is de: Melige koolluis.

meelioge koolluis biologisch bestrijden
De melige koolluis is wat groter dan de groene bladluis.
 


Koolgalmug in Kool
De koolgalmug is 2mm groot en legt vanaf mei (afhankelijk van temperatuur) tot juni eitjes in het hart van de kool. De geel witte larven zuigen cel sappen op, deze bladeren worden dan dik en verdraaien zich aan de stengel. Bij vochtig warm weer zijn de muggen zeer actief.
Boven- en onderzijde van de stengel groeien ongelijk zodat gallen ontstaan en de hartbladeren misvormen. Vaak wordt ook het groeipunt aangetast : het vertoont dan een afwijking (draaihart) of verdwijnt volledig. In minder erge vorm komen bobbelige bladmisvormingen voor, dit is de: Koolgalmug.

koolgalmug biologisch bestrijden
 


Groene Bladluis
Gekruld bladeren met een plakkerige bruin/zwarte poeder op het blad; hier zitten luizen op van ongeveer 2 mm grootte dit is de groene Bladluis. Bij een koud voorjaar / zomer is de kans op aantasting door de groene bladluis een stuk groter! In de kas of tunnel is de aantasting door luizen ook erg groot bij te weinig ventilatie, dan kunnen de populaties luizen zeer snel om zich heen grijpen.
groenebladluis in kool biologisch bestrijden

 


Ritnaalden in Kool
De bladeren van de planten gaan slap hangen, de wortels worden aangevreten dit kan een aantasting zijn door de ritnaald (larve van kniptor)
Schade komt vaak voor op plaatsen waar verleden jaren braak of grasland is geweest. (niet te verwarren met een aantasting door koolvlieg, bij koolvlieg zie je altijd larven aan de voet van de wortels)

ritnaalden koperworm in kool biologisch bestrijden
 


Koolwantsen in Kool
Vraat aan jonge koolplanten en jonge uitlopers door een zwarte wants met drie witte stippen: dit is de koolwants.
Heel kenmerkend zijn de vergroeiingen van de bladeren die behoorlijk gaan krullen en witte / geel kleurige vlekken vertonen.

koolwantsen in kool biologisch bestrijden
 


Slakken vraat in Kool
Blad jonge koolplantjes kunnen wordt aangevreten door naakt slakken.

slakken in kool biologisch bestrijden
Naaktslakken zijn dol op de jonge malse blaadjes zeker als de kool op vochtige grond staat en de bodem en plant lang nat blijven.
De grootste boosdoener in de moestuin is wel de Naaktslak! Niet de huisjesslak die voed zich voornamelijk met dood organisch materiaal.
Schimmels in kool

Knolvoet in Kool
En slechte groei van de plant en de plant verwelkt. De wortels zijn gezwollen en er zijn knobbeltjes zichtbaar, vervolgens rot de plant weg, dit is het werk van knolvoet.

 


Valse Meeldauw in Kool
Wit-grijs schimmelpluis aan de onderkant van de bladeren, met gelere / lichtere vlekken aan de bovenkant van het blad. Dit is een symptoom van: Valse Meeldauw.

valse meeldauw in kool biologisch bestrijden
(foto boven: Valse Meeldauw bij pompoen maar symptomen zijn het zelfde)
Meestal betreft het de onderste bladeren omdat de schimmelsporen door opspattende regen op het blad terechtkomt. In een enkel geval komt bij kool ook Echte Meeldauw voor bij deze zit het pluis aan de bovenkant van het blad.

 


Echte Meeldauw in Kool
Wit schimmelpluis aan de bovenkant van het blad, dit is Echte Meeldauw.

echte meeldauw biologisch bestrijden
Meeldauw ontstaat in kool planten vaak tegen het einde van de zomer (augustus, september), als de plant vitaliteit afneemt en de nachten vochtiger en kouder worden. Dan ziet men vaak de eerste witte schimmelpluis ontstaat op het blad.
 


Spikkelziekte in Kool
Zwarte vlekken op de kool, dit is Spikkelziekte (het grootste gevaar bij Spruiten)

spikkelziekte in kool biologisch bestrijdenOverige aantastingen Kool gewassen

Duiven en vogel vraat in Kool
Duiven eten de kop of het blad uit kool.

vogelvraat in kool voorkomen
 


Kalkgebrek in Kool
Bladranden worden bruin / roodachtig, dit is het gevolg van kalkgebrek.

kalkgebrek in kool voorkomen
 


Stikstofgebrek in Kool
Onderste oude bladeren verkleuren paars, dit is stikstofgebrek

 


Verkleuring van de Bloemkool
De bloemkool verkleurt onder invloed van licht: afdekking is onvoldoende geweest waardoor verkleuring optreedt. Dit kan geen kwaad; de smaak verandert niet.

 


Doorwas in Bloemkool
De bloemkool gaat te vroeg over in de bloeifase, dit noemen we doorwas

doorwas in bloemkool voorkomen