Knoflook aftreksel maken en gebruiken

Betekenis van de naam
knoflook aftreksel gebruiken tegen slakken
- Latijn: Allium Sativum. ''Allium'' is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord ''olere'' wat ''geur verspreiden'' betekend, vanwege de doordringende geur die de Look familie verspreid. Het kan ook zijn dat het woord ''Allium'' is afgeleid van het Keltische ''All'' wat ''brandend'' betekend. Wijzend naar de scherpe smaak en geur.
- Het woord ''Sativum'' betekend: ''gekweekt''.
- Het woord Knoflook is afkomstig van het midden Nederlandse woord ''Cloflooc'' wat ''slaat op de gekliefde, gespleten bol''
- Andere Nederlandse namen: Look, Hoflook, Tammelook, Tuinlook, Knoflook, Knuiflook, Knoeflook, Jodenajuin.

Herkomst vindplaats, beschrijving
- Knoflook is waarschijnlijk afkomstig uit de steppen van Centraal-Azië. Via de Nomaden kwam knoflook in de westelijke gebieden en werd verder veredeld tot grotere bollen met meer aroma en werkzame stoffen. Er zijn zo'n 600 soorten Knoflook bekend, en in het wilt nagenoeg uitgestorven. Nauw verwant zijn de Allium cepa (Ui) en de Allium porrum (prei), Allium ursinum (daslook) en Allium schoenoprasum (Bieslook).
- Knoflook staat het liefst in de volle zon op goed water doorlatende bodems, het liefst warm! Schaduw verdraagt Knoflook absoluut niet! Knoflook is winterhart en wordt in het najaar (oktober - november) geplant. Waarna de Knoflook al snel begint te groeien en voor de kerst komen de eerste groene sprieten al uit de grond. Bij stevige vorst (< -10) afdekken tegen vriesdrogen! Oogst Knoflook in de maand juli als het loof bruin begint te worden.

Voor het maken
- Voor het maken van een aftreksel van knoflook gebruiken we ook het hele kruid
We maken het aftreksel half mei voordat de brandnetel bloeit. Pluk ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag de bladeren, Bio-Dynamisch gezien het liefst bij Volle maan, dan worden bij afnemende maan de escenciele stoffen beter uit het kruid getrokken! Pluk 1kg blad op 10L water. Breng het kruid met 10L water 20minuten aan de kook, en laat vervolgens 24 uur rusten (afhankelijk van de temperatuur buiten). Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit laten verstoppen.

Dosering

50ml Knoflook concentraat op 1 liter water, roer 10 min rechts en linksom om de vloeistof te dynamiseren Besproei of begiet er de planten mee. Herhaal dit proces elke 3 á 4 dagen en na elke (flinke) regenbui.

Gebruik Knoflook aftreksel bij
We kunnen Knoflookaftreksel toepassen bij een breed scala aan insecten:
Insecten:
- Spuiten of aangieten bij Slakkenvraat
- Aangieten bij Emelten en Engerlingen
- Aangieten bij Preivlieg
- Aangieten bij Uienvlieg
- Spuiten bij Mijten

Schimmels:
- Spuiten bij Botrytis
- Spuiten bij Perzikkrulziekte
- Spuiten bij Omvalziekt