Ziektes en plagen in Aubergine

In onze moestuin cursus uitvoerig aandacht voor het voorkomen van ziekten en plagen en de biologische bestrijding ervan.
Hier beneden een overzicht van de mogelijke problemen die je kunt verwachten.


Insecten in Aubergine

Slakken in Aubergine
Blad jonge Aubergine plantjes kunnen wordt aangevreten door naakt slakken.

slakken in Aubergine biologisch bestrijden
Naaktslakken zijn dol op de jonge malse blaadjes zeker als de Aubergine op vochtige grond staat en de plant lang nat blijft.
De grote boosdoener in de moestuin is wel de Naaktslak! Niet de huisjesslak die voed zich voornamelijk met dood organisch materiaal.


 

Groene Bladluis in Aibergine
Gekruld bladeren met een plakkerige bruin/zwarte poeder op het blad; hier zitten luizen op van ongeveer 2 mm grootte dit kunnen groene of zwarte bladluizen zijn.

bladluizen in aubergine biologisch bestrijden
Het zwarte dat je op de bladeren van de Aubergine ziet zitten heet Roetdauw dit is een schimmel die zich voed van de zoete suikerachtige sappen die de luizen uitscheiden.
roetdauw op aubergine voorkomenSchimmels in Aubergine

Botrytis in Aubergine
Ook wel Grauwe schimmel genoemd.
Stengels vergelen en verzwakken, grijs schimmelpluis op bladeren en stengels dit is Botrytis

Botrytis in Aubergine biologisch bestrijden
bortytis in aubergine biologisch bestrijden
Grijsrot of Grauwe schimmel genoemd. Als je blaast tegen het pluis verspreid het zich met een wolk van sporen, heel besmettelijk!
 

Fusariumro in Aubergine
De wortels en stengels van de Aubergine raken verstopt met bruin en zwarte aanslag in de aderen, Als je de stengel doorknipt zie je bruine puntjes in de aderen. Deze aderen zitten verstopt dit is het werk van Fusariumrot ofwel Voetrot genoemd.

Fusarium heeft gelijkenissen met Verticillium.Pythium in Aubergine
De fijne wortels worden bruin, verslijmen en rotten weg, dit wordt veroorzaakt door Pythium / Wortelrot.

phytium in Aubergine biologisch bestrijden
Pythium / Wortelrot is een probleem dat zich voornamelijk in pot teelten voor doet. Pythium is eigenlijk geen schimmel maar een aantasting veroorzaakt door Bacteriën, deze aantasting is een gevolg van stress in de plant. Bij verkeerde klimatologische omstandigheden (te warm en te nat in de pot) sterven wortels af, de wortels worden als het ware gekookt!
 


Bruinrot in Aubergine
Bladeren aan het uiteinde van een stengel verwelken, waarbij het blad niet omkrult of oprolt. Daarna volgen meer bladeren vanuit de toppen van de plant verder naar beneden. Een doorgesneden aangetaste stengel vertoont Bacterieslijm / Bruinrot. Ook deze aantasting lijkt veel op Verticillium.