Slakken in onze moestuin biologisch bestrijden

Slakken is een heel bekend probleem in bijna ieders tuin. Met name moestuin liefhebbers zijn er furieus op. Zodra de temperatuur oploopt in het voorjaar komen ze met grote getale uit hun schuilplaatsen en beginnen aan het eerste groen te eten dat ze kunnen vinden. Dit zijn dan meestal de Vasteplanten. Later in het voorjaar schuift dit op naar de moestuin en het eenjarig perkgoed.

slakken vraat in onze moestuin voorkomende huisjesslak in onze moestuin bestrijden

Waar zitten de slakken
Zeker in de moestuin zijn slakken een zeer bekend probleem, zeker daar waar de grond voedzaam en vochtig is, daar waar veel gras, struiken en braakliggende hoekjes zijn waar de slakken zich ongestoord kunnen terugtrekken in hun eigen ecosysteem.
De slak legt zo’n 500 eitjes per jaar. De meeste daarvan in de herfst september / oktober.
De eitjes zijn zo’n 5mm groot (afhankelijk van de soort), melkachtig doorzichtig of gelig, de eitjes worden het liefst e gelegd tussen de bladeren en overig (dood) organisch materiaal, maar als je een stuk worteldoek in de tuin hebt liggen om onkruidvorming tegen te gaan, zul je zien dat er onder dit doek zeer veel eitjes in hopen verzamelen tegen oktober.

Droogte is de vijand
De mate waarin de slakken zich vermeerderen is sterk afhankelijk van het weer en de omstandigheden waar de slakken zich bevinden. De grootste vijand van de slak is droogte!
Droogte of uitdroging is de grootste vijand omdat hun lichaam voor het grootste deel uit water bestaat. Nu weet je ook waarom men vaak zout strooit op de slakken. Maar pas op met teveel zout strooien in de tuin, dit gaat sterk te koste van het bodemleven, de EC (zoutgehalte) van de bodem gaat er behoorlijk van omlaag.

Tips om slakken te bestrijden
Zodra het begint te schemeren of kort na een regenbui komen de slakken (massaal) uit hun schuilplaatsen. Ze gaan dan opzoek naar een lekker mals blaadje.

Tip 1: Plaats planten die de slakken niet lusten
Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, wat als je een moestuin hebt dan lusten de slakken bijna alles wel. Maar er zijn tips die goed werken. Wil je vraat voorkomen, zet dan planten met een sterke geur in de buurt van gevoelige soorten als hosta, dahlia, ridderspoor. In de moesten zijn de slakken gek op sla, kool, pompoenen, bonen. Sterk ruikende planten die je kunt inzetten tegen slakken zijn: Salie, Tijm, Oost-Indische Kers, Goudsbloem, hysop, Citroenmelisse. Slakken hebben hier een hekel aan en zullen er met een grote boog omheen gaan. De truc bij het toepassen van deze kruiden is dat de een zeer sterke geur afgeven zeker als er wind bij kan, juist door de geur ruiken de slakken de sla, pompoenen, riddersporen, dahlia niet of minder goed.

Tip 2: Voorkom natte perioden
Als het lange tijd nat is dan kun je er weinig aan doen maar probeer als je water moet geven dit in de vroege ochtend te doen, zodat dan later in de ochtend het gewas en de grond kan opdrogen!

Tip 3: Trek natuurlijke vijanden aan
Kikkers en padden eten veel naaktslakken. Lok ze naar je tuin door het maken van een vijver. De kikkers komen vanzelf! Merels en diverse andere vogels zijn gek op huisjesslakken. Plant in de tuin of moestuin een Meidoren deze ouderwetse struik zag je vroeger veel langs weilanden en boomgaarden, Meidorens trekken veel vogels aan die zich goed kunnen schuilen tussen de takken met dorens, ook trekken Meidorens oorwormen aan die weer andere schadelijke insecten als luizen opvreten. Ook egels lusten raag slakken, maar pas op! Egels treken ook zeer veel teken aan. Kippen, loopeenden en spitsmuizen zijn ook dol op slakken en de eitjes ervan.

Tip 4: Zoek de eitjes / slakken vangen
In april beginnen de slakken met het leggen van de eitjes, die na drie weken uitkomen. Het duurt twee maanden voordat de slakken volwassen zijn. Vang de slakken door te zoeken onder stenen, hout, potten en bladeren. Veelal wordt gezegd ruim de eitjes in het vroege voorjaar op maar daar zeg in van; ruim de eitjes in het najaar op, elk eitje dat je dan weg vangt zijn er het jaar erop 1000 minder. Veeg het gevallen blad bij elkaar en composteer de bladeren en het overige organische materiaal in een compostvat of composthoop, en strooi het gecomposteerde mengsel na 2 jaar weer tussen de planten om het bodemleven te versterken. Op deze manier heb je al veel eitjes opgeruimd. Ook het plaatsen van een eierdoosje  op de kop werkt heel goed, slakken kruipen eronder omdat het papier van het doosje zacht wordt en dan kun je de dag erna de slakken er ’s ochtends tegen 10uur gemakkelijk uitkloppen en verwijderen.

Tip 5: Gebruik knoflook aftreksel
Slakken houden niet van lookachtige en dan met name knoflook. Je kunt knoflook aftreksel gemakkelijk zelf maken door 2 hele bollen knoflook te koken in 1 liter water. Snij de knoflook tenen wel in stukken zodat het aroma beter in het water wordt opgenomen.
Dosering: 2 eetlepels van dit extract +/- 30ml door 1 liter water en besproei of begiet er de planten mee. Herhaal dit proces elke 3 á 4 dagen en na elke (flinke) regenbui.

Tip 6: Zorg voor hindernissen
Slakken kun je ook nog op andere manieren weren, door gebruik te maken van koper ringen, eierschalen, gestampte schelpen, cacaodoppen of koffiedras. Als je werk met eierschalen of koffiedras heb je wel heel veel nodig want bij een dun laagje kruipen de slakken er gewoon overheen. Koperringen zijn behoorlijk duur en hebben ook maar een beperkte werking, na enige tijd gaat de werking achteruit al het kopen vuil wordt en de plant contact maakt met de buurplant die niet in een koperen ring staat. De slak kruipt dan van de ene plant op de andere. Een dikke laag gestampte schelpen strooien heeft de beste werking en is ook nog zeer betaalbaar!

Tip 7:  Wat men beslist niet moet doen:
Kom niet op het idee om biervallen te plaatsen overal hoor en lees je hier over maar biervallen werken wel maar je trekt vele slakken aan uit de buurt en dit kunnen er heel veel worden, zodat je er nog meer hebt erna als ervoor!