Ziektes en plagen Suikermais

In onze moestuin cursus uitvoerig aandacht voor het voorkomen van ziekten en plagen en de biologische bestrijding ervan, met tips en recepten. Hier beneden een overzicht van de mogelijke problemen die je kunt verwachten.


Insecten in Suikermais

Fritvlieg in Suikermais
De groeipunt van de jonge mais wordt aangevreten en er ontwikkelen zich meer zij scheuten, dit is het werk van de fritvlieg. Soms zie je ook flinke vraatschade aan de bladeren door de maden.

 


Trips in Suikermais
De kenmerkende witte puntjes en vlekjes op het blad, dit wordt veroorzaakt door Trips. Mais is een waard plant van Trips! Een mais plant zit waarlijk bomvol met Trips bij gevoelige gewassen die in de buurt staan kan dit een groot probleem worden. Plant daarom ook geen look soorten kort bij mais.

trips in mais biologisch bestrijden
Trips zijn kleine eerst wit / gele insecten lang en smal gevormd 0,5mm breed en 2mm lang, later zwart en ongeveer 2 's 3 mm groot. Ze zuigen aan de sappen van de plant en er zullen dan witte / lichtere puntjes op het blad verschijnen. Voor de mais is dit geen probleem alleen dat de groei er licht door wordt gehinderd en het een optisch minder mooi uiterlijk heeft.
 


Ritnaalden in Suikermais
Als je gangen en gaten ziet in de wortels en begin van de mais stengel, dan wordt dit veroorzaakt door Ritnaalden (larf van kniptor).

ritnaalden in mais biologisch bestrijden
Ritnaalden komen daar voor waar gedurende een aantal jaren de bodem niet bewerkt is: braak liggend terrein, grasland en daar waar struiken of bossig gewas heeft gestaan.
 


Maiswortelknobbelaaltje in Suikermais
Dit is te zien aan een groei remming, met onvoldoende lengtegroei tot gevolg en de wortels groeien niet meer, ook zijn er knobbeltjes zichtbaar aan het uiteinden van de wortels dit wordt veroorzaakt door het: Maiswortelknobbelaaltje.

wortelknobbelaaltje-in-mais-biologisch-bestrijdenSchimmels in Suikermais

Builenbrand in Mais
De kolf wordt bedekt met een dikke grijze schimmelprop, deze schimmel wordt builenbrand genoemd.
Bij een droge en warme zomer wordt het probleem op Builenbrand een stuk groter.

builenbrand
Overige plagen Suikermais

Muizen en Vogels
Grote delen / rijen komen niet uit, zaden worden opgegraven en opgevreten, dit zijn vogels en muizen.

vogel muizen vraat in mais voorkomen