Ziektes en plagen in Paprika

In onze moestuin cursus uitvoerig aandacht voor het voorkomen van ziekten en plagen en de biologische bestrijding ervan, met tips en recepten. Hier beneden een overzicht van de mogelijke problemen die je kunt verwachten.


Insecten in Paprika

Slakken in Paprika
Blad jonge Paprika plantjes kunnen wordt aangevreten door Naaktslakken.

slakken in chili pepers natuurlijk bestrijden
Naaktslakken zijn dol op de jonge malse blaadjes zeker als de Paprika op vochtige grond staat en de plant lang nat blijft.
De grote boosdoener in de moestuin is wel de Naaktslak! Niet de huisjesslak die voed zich voornamelijk met dood organisch materiaal.

huisjesslak
 


Trips in Paprika
Glanzende vlekjes op blad en aan de onderkant zitten insecten dit is Trips.

trips in chili pepers biologisch bestrijden
Trips zijn kleine eerst wit / geel later zwart en ongeveer 2 á 3 mm groot. Ze zuigen aan de sappen van de Paprika en er zullen witte / lichtere puntjes te zien zijn op het blad. Maar in normale omstandigheden hoef je hier niets aan te doen, de peper plant ondervind hier geen hinder van.
 


Spint in Paprika
Stipvormige plekjes op het blad, mijten aan de onderkant, dit is de Bonenspintmijt.

Spint aantasting biologisch bestrijden in chili peper
Op de foto boven zie je kleine gele oranje mijten en hun eitjes kleine witte bolletjes. Deze spint uit de familie van de geleedpotige zuigen plantensappen op van de waardplant net als trips dat doet. Bij een grote aantasting ontstaat er spinsel draden, als je dat ziet ben je te laat met bestrijden! Spint ontstaat daar waar het de omstandigheden droog en (zeer) warm zijn, Bij een lichtvochtigheid van onder de 40% wordt de kans op een Spint aantasting groter.
 


Groene Bladluis in Paprika
Gekruld bladeren met een plakkerige bruin/zwarte poeder op het blad; hier zitten luizen op van ongeveer 2 mm grootte dit is de groene perzikluis, dit kunnen ook zwarte of rode luizen zijn.

bladluizen in chili pepers biologisch bestrijden
Het zwarte dat je op de bladeren van de Paprika ziet zitten heet Roetdauw dit is een schimmel die zich voed van de zoete suikerachtige sappen die de luizen uitscheiden. Bij een koud voorjaar / zomer is de kans op aantasting door de groene bladluis een stuk groter!
roetdauw op chili pepers voorkomen
Op de foto boven zie je de zwarte schimmel (Roetdauw) op de bladeren van Paprika. Bij een grote aantasting van Roetdauw gaat ook de productie van paprika achteruit, daar de Fotosynthese verminderd en de plant minder energie kan opdoen.Schimmels in Paprika

Botrytis in Paprika
Ook wel Grauwe schimmel genoemd.
Stengels vergelen en verzwakken, grijs schimmelpluis op bladeren en stengels of vrucht dit is Botrytis.

botrytis in paprika biologisch bestrijden
Grijsrot of Grauwe schimmel genoemd. Als je blaast tegen het pluis verspreid het zich met een wolk van sporen, heel besmettelijk!
 


Echte Meeldauw in Paprika
Wit schimmel pluis aan de bovenkant van het blad, dit is Echte Meeldauw.

echte meeldauw in chili pepers biologisch bestrijden
(foto boven Echte Meeldauw in Pompoenen, (symptoom beeld)

Echte Meeldauw ontstaat in Paprika planten vaak tegen het einde van de zomer, als de plant vitaliteit afneemt en de nachten vochtiger en kouder worden. Dan ziet men vaak de eerste witte schimmelpluis ontstaat op het blad.

 

Tak-Phytophthora in Paprika
Enkele takken van Paprika verwelken en sterven af. Je ziet dieper in de plant dat de tak bruin verkleurd is (zie foto) De tak wordt aangevallen door de schimmel Phytophthora en dan specifiek gericht op de tak-stengel.

Tak-Phytopthora in chili pepers biologisch bestrijden
Stengels van Paprika worden aangetast en kleuren bruin dit is Tak-Phytopthora.
 


Neusrot in Paprika
Verdiepte, bruine plekken aan de onder- of bovenkant van de Paprika dit is Neusrot

neusrot in chili pepers biologisch bestrijden