Brandnetelgier maken

Betekenis van de naam
brandnetelgier maken en gebruiken in de boestuin
De Latijnse naam van Grote Brandnetel is Urtica Dioica. Urtica is afgeleid van het Latijnse  woord ‘Urere’ wat betekend ‘branden’ en verwist naar de brandende prik. De naam ‘Dioica’ is afgeleid van het Grieks ‘Dis’ wat ’tweemaal’ betekend en ‘Oikia’ wat ‘huis’ betekend, Dit verwijst naar dat de plant tweehuizig is, met mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende planten. Je hebt dus mannelijke planten met meeldraden en weer andere vrouwelijke planten met alleen de stempel.
De naam Netel is naar verwachting afkomstig uit het Angelsaksiche ‘noedl’ wat ‘naald’ betekend.

Herkomst vindplaats, beschrijving
Inheems in Afrika en west Azië, op dit moment een kosmopoliet geworden wat betekend dat hij overal op aarde voorkomt. De grote Brandnetel staat het liefst in de halfschaduw op vochtige wind beschutte plaatsen. En zeker daar waar de grond rijk is aan nitraten, (samen met de Braam tegenwoordig een groot probleem geworden in onze natuur gebieden, door de steeds hogere nitraten in de bodem, overigens niet alleen veroorzaakt door de landbouw maar hoofdzakelijk door de wapenindustrie, de nitraatbommen uit de tweede wereld oorlog).
De Grote Brandnetel heeft stevige gele wortels waarmee hij onder de grond verder kruipt en zich onbeperkt uitbreid (woekeren). De hoogte ligt tussen de 50 en de 150cm.
Het branden van de Brandnetel wordt veroorzaakt door de holle haartjes op de stengel  die afbreken bij contact of aanraking, waarna er een zure bijtende stof genaamd: mierenzuur en histamine vrij komt.

Voor het maken
- Voor het maken van brandnetelgier gebruiken we het hele bovengrondse kruid
Gebruiken we de bladeren, geen stengels en ook niet meer als de Grote Brandnetel in bloei staat (juni/juli). We maken de gier half mei, ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag, Bio-Dynamisch gezien ook nog het liefst bij Volle maan. Pluk 1kg blad op 10L water. Doe de bladeren in een bak, emmer of ton en zet het in de zon. Laat 7 dagen tot 14 dagen staan. Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit nozel kunnen verstoppen.

- Voor het maken van een aftreksel van brandnetel gebruiken we ook het hele kruid
We maken het aftreksel half mei voordat de brandnetel bloeit. Pluk ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag de bladeren, Bio-Dynamisch gezien het liefst bij Volle maan, dan worden bij afnemende maan de essentiële stoffen beter uit het kruid getrokken! Pluk 1kg blad op 10L water. Breng het kruid met 10L water 20minuten aan de kook, en laat vervolgens 24 uur rusten (afhankelijk van de temperatuur buiten). Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit laten verstoppen.

Dosering
(1:10) 1L Brandnetel concentraat verdunnen op 9L water,
roer 10 min rechts en linksom om de vloeistof te dynamiseren. Herhaal de bespuiting elke 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de infectie druk. Spuit niet bij sterk uitdrogend en zonnig weer!

Gebruik Brandnetel gier bij
We kunnen Brandnetel gier toepassen bij een breed scala aan insecten:
Insecten:
- Spuiten bij Luizen
- Aangieten bij Aardrupsen
- Spuiten bij Koolgalmug
- Aangieten bij Wollige Slawortelluis
- Spuiten bij Bietenvlieg
- Spuiten bij Fruitmot
- Spuiten bij Mijten

Schimmels:
- Spuiten bij Echte Meeldauw
- Spuiten bij Botrytis
- Spuiten bij Bladvlekken
- Spuiten bij Omvalziekte
- Spuiten bij Koprot
Bemesting:
- Bladbemesting spuiten over de bladeren.