Ziektes en Plagen in Asperges

In onze moestuin cursus uitvoerig aandacht voor het voorkomen van ziekten en plagen en de biologische bestrijding ervan.
Hier beneden een overzicht van de mogelijke problemen die je kunt verwachten.


Insecten in Asperges


Aspergekever
De kever heeft een aparte verschijning, van de onderkant zijn ze rood/bruin, en van de bovenkant zwart met witte stippen. De kever heeft een grote van ongeveer 6 tot 8mm. Het blad (eigenlijk; stengel + naaldjes) wordt aangevreten door de Aspergekever. De Aspergekever komt vaak in grote getalen tenglijk en zal binnen een paar dagen een ware plaag vormen. De rupsen, zijn donker groen van kleur en vreten binnen enkele dagen de gehele plant kaal vreten. De asperge plant zal hierdoor behoorlijk verzwakt worden. Binnen 1 week kan de hele plant kaal zijn en de takken sterven af en worden bruin.

Aspergekever-biologisch-bestrijden
asperge kever biologisch bestrijden
 Aspergevlieg
De Aspergevlieg is ook een zeer bijzondere vlieg, met op de vleugels zwart getande strepen, grote ongeveer 8mm. De larven vreten gangen in stengels die vervolgens krom groeien. De stengels groeien daarna krom, dit is het werk van de Aspergevlieg.

 


Bonenvlieg in Asperges
De bonenvlieg is het zelfde insect dat ook de jonge gezaaide bonen aantast die bij koud en nat weer langzaam kiemen. De Bonenvlieg is ongeveer 1cm groot en legt de eitjes aan en in de grond waarna de larve zich een weg baant naar de aspergestengel en zich daar naar binnen vreet en verticale gangen vreet. De asperge stengels groeien krom.

Schimmels in Asperges


Aspergeroest
plekken met oranje / bruine vlekjes op de stengel in de grond, dit wordt Aspergeroest genoemd
Aantasting komt meer voor op zwaardere lemige / klei gronden. ook het ras is bepalend, zo heeft 'Gijnlim' er bijna geen last van en 'Grolim' er veel meer last van.

 


Botrytis in Asperges
De zijtakjes / naalden vergelen, grijs schimmelpluis is zichtbaar, dit is Botrytis / grijsrot / grauwe schimmel.
Botrytis begint zich te ontwikkelen op de uitgebloeide bloemen, en groeit vandaar uit verder

botrytis in asperges biologisch bestrijden