Ziekten en Plagen in Ui

In onze moestuin cursus uitvoerig aandacht voor het voorkomen van ziekten en plagen en de biologische bestrijding ervan, met tips en recepten. Hier beneden een overzicht van de mogelijke problemen die je kunt verwachten.


Insecten in Ui

Trips in Uien
De kenmerkende witte puntjes en vlekjes op het blad, dit wordt veroorzaakt door Trips.

trips in ui biologisch bestrijden
Trips zijn kleine eerst wit / gele insecten lang en smal gevormd 0,5mm breed en 2mm lang, later zwart en ongeveer 2 's 3 mm groot. Ze zuigen aan de sappen van de plant en er zullen dan witte / lichtere puntjes op het blad verschijnen. Voor de  is dit geen probleem alleen dat de groei er licht door wordt gehinderd en het een optisch minder mooi uiterlijk heeft. De larven / jonge Trips vreten niet in het blad die doet de prei / uien vlieg wel!
 


Preivlieg / Uienvlieg
Blad vergeelt of rot weg, ook kan er een verdikking / vergroeiing aan de stengel basis ontstaan dit wordt veroorzaakt door de Preivlieg.

Ook jonge ui en prei planten kunnen kunnen worden aangetast door de Uien-Preivlieg. Voornamelijk bij hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraat treden er vaak probleem het de uienvlieg op.

 


Preimineervlieg
De Uienplanten kijken bleek en hebben last van gangen in de bladeren en stengel ook zijn er bruine poppen zichtbaar dit is het resultaat van de Preimineervlieg.

Een duidelijk symtoom bij Ui en Prei zijn de krullende vergroeiingen bij de bladeren als ook het hart van de planten. Bij prei vallen de langgerekte bruine gangen op, de stengel gaat hier ook vaak scheren en enig sinds rotten. Je vindt onderaan de beschadigde plantendelen bruine larfjes of poppen van een mm of 3 á 4 groot. Door de vraatschade zullen bacteriën en schimmels meer vat krijgen op de planten en zo de Prei en Uien planten aantasten.

 


Wortelvlieg in Uien
Doorboorde wortels die bruin verkleuren en afsterven, gangen en roestkleurige strepen op de wortels tot gevolg dit wordt veroorzaakt door de  Wortelvlieg.

Sterke afname van de groei, wortels sterven af. Dit is het zelfde insect dat ook de wortelen aantast, de 1e vlucht in mei doet nog niet veel kwaad maar de 2e vlucht rond half augustus kan behoorlijk wat schade veroorzaken.
Schimmels in Ui

Lookroest in Uien
Oranjebruine puntjes / vlekken zij zichtbaar op de stengels en blad, dit is: lookroest (Puccinia allii). Ook wel gewoon roest genoemd.
Heel kenmerkend zijn de (roestige) stipjes op het blad.

lookroest in ui biologisch bestrijden
 


Botrytis in Uien
Ook wel Grauwe schimmel genoemd.
De bladeren beginnen van uit de top te vergelen en verzwakken, grijs schimmelpluis is zichtbaar op bladeren en stengels dit is Botrytis.

Botrytis-in-uien-biologisch-bestrijden
(foto boven: Uien behoorlijk aan getast door Botrytis - Grauwe schimmel)
(foto beneden: Het resultaat 1 week na bespuiting. Je zier al weer nieuwe groene bladeren verschijnen)

Botrytis-in-uien-na-biologische-bestrijding
Grijsrot of Grauwe schimmel genoemd. Als je blaast tegen het pluis verspreid het zich met een wolk van sporen, heel besmettelijk!
 


Vrijlevende Wortelaaltjes in Uien
De aaltjes prikken de worteltjes aan, waardoor de lengte groei van de wortel stopt en de plant gaat dan over tot het vormen van nieuwe wortels. Aangetaste planten hebben een bossig / zeer vertakt wortelstelsel. De meeste aantastingen treden op in een koud en nat voorjaar, waarbij de plant stres ondervind.

aaltjes biologisch bestrijden in uien