Rabarber aftreksel maken en gebruiken

Betekenis van de naam
De Latijnse naam van Rabarber is Rheum palmatum. ''Rheum'' is afgeleid van het Latijnse  woord ‘Rheo’ wat in het Grieks betekend ‘vloeien’ wat waarschijnlijk te maken heeft met de laxerende eigenschappen. De naam ‘Palmatum’ zerweist naar de handvormige bladeren.

Herkomst vindplaats, beschrijving
Inheems in de berggebieden van Noordwest-China en Tibet. Nu veel gekweekt in Rusland en Europa, om medicinale en decoratieve redenen. Ook wordt de soort Rheum officinale veel gebruikt. Rabarber houd van humusrijke en vochtige grond en staat graag in de volle zon. Rabarber wordt tot 1m hoog soms hoger.

Voor het maken
- Voor het maken van een aftreksel van Rabarber gebruiken we alleen de bladeren
We maken het aftreksel half mei. Pluk ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag de bladeren, Bio-Dynamisch gezien het liefst bij Volle maan, dan worden bij afnemende maan de essentiële stoffen beter uit het kruid getrokken! Pluk 500g blad op 3L water. En laat vervolgens 24 uur staan in de zon. Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit laten verstoppen.

Dosering
(1:1) onverdund spuiten,
roer 10 min rechts en linksom om de vloeistof te dynamiseren. Herhaal de bespuiting elke 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de infectie druk.

Gebruik Rabarber aftreksel bij
Insecten:
- Spuiten bij Appelbloedluizen
- Aangieten bij Wortelvlieg
- Aangieten bij Bonenvlieg
- Spuiten bij Fruitmot