Varen aftreksel maken en gebruiken

Latijnse naam:
De Latijnse naam van Adelaarsvaren is: 'Pteridium aquilinum'. Dit is een varen uit de Adelaarsvarenfamilie (Dennstaedtiaceae). Het is een varen die zich verspreid via sporen maar ook middels wortelstokken.
Als men aan de voet de steel schuin doorsnijdt, is een figuur te zien die op twee adelaars lijkt. Hieraan dankt de soort zijn naam. De figuur ontstaat door de ligging van de vaatbundels. De varen komt in Noord- West Europa zeer algemeen voor. De plant wordt soms ook als een lastig onkruid beschouwd.

Herkomst vindplaats, beschrijving

De adelaarsvaren is een forse plant die zich vooral vermeerdert door middel van een dikke, zwarte en kruipende wortelstok. De plant kan zich op gunstige plaatsen op vegetatieve wijze snel vermeerderen. De bladen van de adelaarsvaren staan alleen en zijn vertakt, dubbelgeveerd, soms zelfs drievoudig geveerd. De bladveren kunnen een meter hoog worden. Er zijn exemplaren bekend met bladveren van drie meter.
De sporen zijn rijp in juli of augustus. Er zijn klieren die nectar afscheiden waardoor mieren gelokt worden die de sporen verspreiden. De Adelaarsvaren wordt voornamelijk aangetroffen in bossen op zandgrond, maar groeit ook op open plekken. De varen houdt niet van heel vochtige grond en ook niet van kalk. Op onbeschutte plaatsen is er een kans dat hij schade oploopt door koude wind of nachtvorst.
De Adelaarsvaren is licht Toxisch!

Voor het maken
- Voor het maken van varen gier gebruiken we het blad (gefermenteerd extract).
We gebruiken de bladeren. We maken de gier mei/juni. Pluk 1kg blad op 10L water. Doe de bladeren in een bak, emmer of ton en zet het in de zon. Laat 7 dagen tot 14 dagen staan. Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit nozel kunnen verstoppen.

Dosering
(1:10) 1L Varen concentraat verdunnen op 9L water + 2% groene zeep,
roer 10 min rechts en linksom om de vloeistof te dynamiseren. Herhaal de bespuiting elke 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de infectie druk.

Gebruik Varen gier / aftreksel bij
Insecten:
- Spuiten bij Appelbloedluizen
- Spuiten bij Bladspringer
- Aangieten bij Ritnaalden

Schimmels:
- Spuiten bij Roest