Heermoes aftreksel maken

Betekenis van de naam
heermoes aftreksel zelf maken
Heermoes (Latijn: Equisetum Arvense) kent in Nederland vele namen: Kattenstaart, Paardenstaard, Akkerpaardenstaart, Rattenstaart, Vossenstaart, Heringmoes, Kokertjeskruid, St. Pietershout, Roobol, Unjer. De Latijnse naam Equisetum betekend ''equus'' = paard en ''setrum'' = staart. De tweede naam is ''Avense'' en is afgeleid van ''arvum'' en betekend akkerrand.

Herkomst vindplaats, beschrijving
Inheems in Europa, ook voorkomend in Noord-Amerika, en Azië. Heermoes komt eigenlijk overal voor in hert noordelijk halfrond. Heermoes verkiest vochtige, zanderige of zure, kiezelrijke gronden, zowel in de zon als in de schaduw te vinden. Vooral te vinden op braakliggende terreinen waar de grond lange tijd niet bewerkt wordt. Heermoes is net als Varens een 'oer' plant die geen bloemen of zaden bezitten, zij planten zich voort door middel van sporen en wortelstokken. Heermoes heeft 6 kantige stengels die tot 10m diep kan wortelen en is daarom ook een verguisde plantensoort dat eenmaal in de tuin je ook bijna niet meer vanaf komt. Het weet zich nog door de asfalt een weg omhoog te banen. (dit geeft ook meteen aan hoe ongelofelijk sterk Heermoes is)
De plant bevat veel kiezelzuur (Selicium) en andere zuren, ook bevat Heermoes heel veel mineralen, hoofd en sporen elementen. Dit is o.a. de kracht van deze (oer) plant, door e vele mineralen en kiezelzuur is het een uitstekende plantversterker, om over het gewas te spuiten en zo de planten van een Booster shot aan mineralen te voorzien.

Voor het maken
- Voor het maken van Heermoes gier (Gefermenteerd extract) gebruiken we het hele bovengrondse kruid
We gebruiken het hele bovengrondse kruid, geen wortels. We maken het aftreksel in de maand mei / juni, ’s ochtends voor 10:00uur plukken op een zonnige dag, Bio-Dynamisch gezien ook nog het liefst bij Volle maan, dan trekken de essentiële stoffen goed in onze gier. Pluk 1kg kruid op 10L water. Laat vervolgens 7 tot 14 dagen gisten (afhankelijk van de temperatuur buiten). Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit nozel verstopt doen raken.

- Voor het maken van een aftreksel van Heermoes gebruiken we ook het hele kruid
Gebruiken we het hele bovengrondse kruid, geen wortels. We maken het aftreksel in de maand mei / juni, ’s ochtends voor 10:00uur plukken op een zonnige dag, Bio-Dynamisch gezien ook nog het liefst bij Volle maan. Pluk 0,5kg kruid op 10L water. Breng het kruid met 10L water 20minuten aan de kook, en laat vervolgens 7 dagen gisten (afhankelijk van de temperatuur buiten). Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit nozel verstopt doen raken.

Dosering
(1:10) 1L Heermoesaftreksel verdunnen op 10L water,
roer 10 min rechts en linksom om de vloeistof te dynamiseren. Herhaal de bespuiting elke 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de infectie druk.

Gebruik Heermoesaftreksel bij
Heermoes is voornamelijk een schimmelbestrijdingsmiddel. We kunnen Heermoesaftreksel toepassen bij een breed scala aan schimmels en enkele insecten plagen:
- Spuiten bij Echte Meeldauw
- Spuiten bij Roest
- Spuiten bij Bladvlekken
- Spuiten bij Koprot
- Spuiten bij Schurft
- Spuiten bij Perzikkrulziekte
- Spuiten bij Bacterieziekten
- Spuiten bij Mijten aantasting
- Spuiten bij Preimot