Vlierblad aftreksel maken en gebruiken

Betekenis van de naam
De Latijnse naam van de Vlier is 'Sambucus Nigra'. 'Sambucus' is afgeleid van het Griekse woord ‘Sambuke’ wat ‘fluit’ betekend, en verwijst naar dat de jonge holle takken uiterst geschikt waren om er een fluit van te maken. De naam ‘Nigra’ is Latijn voor 'zwart'. De Nederlandse naam 'Vlier' is afgeleid van het woord 'vedel' een muziekinstrument waarvoor men vlier twijgen gebruikte.

Herkomst vindplaats, beschrijving
Inheems in bijna geheel Europa, in de Kaukasus, Klein-Azië, West-Siberie en Noord-Afrika, inmiddels ook ingeburgerd in Noord-Amerika. Nauw verwant aan de struikvlier (Sambucus ebulus) en de bergvlier (Sambucus racemosa). De vlier houd van voedselrijke, stikstofhoudende, kalkhoudende klei en zandgronden. Groeit bij voorkeur graag op plaatsen waar de grond op kunstmatige wijze vruchtbaar is geworden. Nabij akkers, omheining, mesthopen, kippenren, en aan randen van bossen. Vlieren worden tot 10m hoog en kunnen tot 2m per jaar groeien. Vlieren worden ook wel eens als ware plaag beschouwd doordat ze graag in omheiningen en hagen groeien.

Voor het maken
- Voor het maken voor een gier van vlier
Pluk het blad voor dat de vlier bloeit, ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag, Bio-Dynamisch gezien ook nog het liefst bij Volle maan. Pluk 1kg blad op 10L water. Doe de bladeren in een bak, emmer of ton en zet het in de zon. Laat 3 dagen tot 7 dagen staan. Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit nozel kunnen verstoppen.

- Voor het maken van een aftreksel van vlier gebruiken we het blad
We maken het aftreksel half mei voordat de vlier bloeit. Pluk ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag de bladeren, Bio-Dynamisch gezien het liefst bij Volle maan, dan worden bij afnemende maan de essentiële stoffen beter uit het kruid getrokken! Pluk 1kg blad op 10L water en laat vervolgens 24 uur rusten. Daarna 30 minuten koken. Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit laten verstoppen.

Dosering
Onverdund spuiten,
roer 10 min rechts en linksom om de vloeistof te dynamiseren. Herhaal de bespuiting elke 7 dagen, afhankelijk van de infectie druk.

Gebruik Vlier aftreksel bij
Insecten:
- Spuiten bij Luizen
- Spuiten bij Trips
- Aangieten bij Aardvlooien
- Aangieten bij Wortelvlieg
- Aangieten bij Bonenvlieg
- Muizen en Mollen verjagen