Een gefermenteerd extract maken van Klimop

Betekenis van de naam

De Latijnse naam van Klimop is 'Hedera Helix'. 'Hedera' is een naam die klimmende en vasthechtende planten kregen van de Romeinen. De naam ‘Helix’ wil zeggen ‘Spiraal’ wat de spiraal vormige groeiwijze van de Klimop duidelijk maakt. Overige Nederlandse namen zijn: Gewone Klimop, Klemop, Klimmrblad, Klimmerkruid, Klimveel, Angelklim, Boomklim, Clim, Klim, Klimoep, Klumop, Kleef, Klever, Eikloof, Wintergroen.

Herkomst vindplaats, beschrijving
Inheems in bijna geheel Europa, Verspreid zich over Noord-Afrika, West-Azië, nu ook ingeburgerd in Noord-Amerika. De wilde Klimop heeft groen blad maar er bestaan ook bonte variëteiten. Klimop groeit langs alles waar het aan kan hechten. Klimop is geen parasiet of half parasiet, Klimop krijgt zijn gehele voeding zijn eigen stam en wortels, hij gebruikt de boom enkel als steun. Gewone Klimop is vooral aan te treffen in kalkhoudende bossen, muren, wallen, en ruïnes. Klimop gedijd het beste in de halfschaduw. Klimop kan een hoogte bereiken van zo'n 30m.

Eigenschappen
- Klimop is giftig en dient voorzichtig te worden toegepast. Verdunnen altijd (1:20) een 5% oplossing! Klimop extract bestrijd geen insecten maar verjaagd ze. Lastige insecten als Wittevlieg en Mijten worden redelijk in toom gehouden door Klimop extract elke 7 tot 14 dagen te spuiten op de gewassen, Niet meer spuiten 14 dagen voor consumptie!

Voor het maken
- Voor het maken van een gefermenteerd extract gebruiken we de bladeren
We versnipperen de bladeren en doen deze in een bak of ton. We kunnen deze gier de hele zomer maken, Bio-Dynamisch gezien ook nog het liefst bij Volle maan. Pluk 1kg blad op 10L water. Doe de bladeren in een bak, emmer of ton en zet het in de zon. Laat 7 dagen tot 14 dagen staan. Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit nozel kunnen verstoppen.

Dosering
(1:20) 1L Klimop gier verdunnen op 19L water,
roer 10 min rechts en linksom om de vloeistof te dynamiseren. Herhaal de bespuiting elke 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de infectie druk.

Gebruik Klimop extract bij
Klimop is een middel dat we goed kunnen inzetten bij lastige insecten als mijten en witte vlieg
Insecten:
- Spuiten bij Wittevlieg
- Spuiten bij Mijten