Een gier van Absint alsem maken

Betekenis van de naam
absint alsem aftreksel gebruiken in de moestuin
De Latijnse naam van Absint alsem is Artemisia Absinthum. ''Artemisia'' is afgeleid van het Latijnse  woord ‘Artemis’ wat betekend: de godin van de jacht en de vruchtbaarheid en bescherming van de geboorte. De naam ''Absinthum'' is afgeleid van het Grieks ''apsinthion'' wat betekend ''zonder zoetheid'' dit verwijst naar de uitgesproken bittere smaak.

Herkomst vindplaats, beschrijving
Inheems in Europa. Heeft zich ondertussen verspreid over gematigd Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Nieuw Zeeland. Absint wordt veel gecultiveerd om de geneeskrachtige werking en de drank wat er van gemaakt wordt. Absint verkiest een goed doorlatende, neutrale tot licht kalkhoudende bodem. Verdraagt uitstekend droogte en schrale grond. Mer treft Absint aan op braakliggende percelen, in duinen en op sterk zanderige bodems. Absint wordt tot 1m hoog en is uitstekend winterhard.

Voor het maken
- Voor het maken van de gier van Absint alsem gebruiken we de bladeren (gefermenteerd extract)
We gebruiken de bladeren, geen stengels en ook niet meer als de Alsem in bloei staat (juli/augustus). We maken de gier ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag, Bio-Dynamisch gezien ook nog het liefst bij Volle maan, dan worden de essentiële stoffen beter uit het kruid opgenomen in het water. Pluk 1kg blad op 10L water. Doe de bladeren in een bak, emmer of ton en zet in de zon. Laat 7 tot 14 dagen staan.0 afhankelijk van de temperatuur en zonneschijn. Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit nozel kunnen verstoppen.

- Voor het maken van een aftreksel van Absint alsem gebruiken we alleen de bladeren (afkooksel)
We maken het aftreksel van de bladeren in de maand mei of juni voordat de Alsem bloeit. Pluk ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag de bladeren, Bio-Dynamisch gezien het liefst bij Volle maan, dan worden bij afnemende maan de essentiële stoffen beter uit het kruid getrokken! Pluk 1,5kg blad op 10L water. Breng het kruid met 10L water 20minuten aan de kook, en laat vervolgens 24 uur rusten (afhankelijk van de temperatuur buiten). Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit laten verstoppen.

Dosering
(1:10) 1L Absint alsem concentraat verdunnen op 9L water,
roer 10 min rechts en linksom om de vloeistof te dynamiseren. Spuit elke 7 dagen gedurende 3 weken.

Gebruik gier van Absint alsem bij
Insecten:
- Aangieten bij Aardrupsen
- Spuiten bij: Appelbladroller / Fruitmot
- Aangieten bij: Emelten en Engerlingen
- Aangieten bij: Aardvlooien
- Spuiten of aangieten bij: Slakken
- Spuiten bij: Koolwitje
- Spuiten bij: Fruitmot
- Spuiten bij: Erwtenpeulboorder