Kamille aftreksel maken en gebruiken

Betekenis van de naam
kamille aftreksel maken en gebruiken in de moestuin
De Latijnse naam van de Echte Kamille is 'Matricaria recutita'. 'Matricatia' is afgeleid van ‘mater’ wat ‘moeder’ betekend, duid op enkele toepassingen bij vrouwenkwalen. De naam ‘recutita’ wil zeggen 'zonder haar'. De Echte Kamille is namelijk onbehaard
Overige Nederlandse namen: Duitse Kamille, Kleine Kamille, Veld Kamille, Aplene, Appelijn, Hondsdulle, Hemdeknop, Kamil, Kamomille, Kormeillebloem, Krmille, Mater, Meide, Stinkende mei, SintJansbloemekens.

Herkomst vindplaats, beschrijving
Inheems in Zuid en Oost Europa, West- Azië, India en Noord- Afrika. Tegenwoordig bijna overal voorkomend in Europa, Azië, Noord Amerika en Australië. Echte Kamille verkiest zanderige bodem lichtzuur tot basis, liefst iets te droge bodems. Aan te treffen lang akkerranden, bermen, dijken, braakliggende bodems. Echten Kamille is één jarig en bereikt een hoogte van zo'n 540 tot 50cm.

Eigenschappen
Naast de medicinale eigenschappen voor de mens heeft de kamille in de tuin ook allerlei functies. Kamille trekt diverse insecten aan, zoals een aantal wilde bijen soorten, sluipwespen, zweefvliegen en roofvliegen. In de praktijk is gebleken dat kamille een positieve bijdrage levert aan de groei van de gewassen. De smaak van diverse groente wordt door de aanwezigheid van kamille positief beïnvloed.

Voor het maken
- Voor het maken van een thee van kamille gebruiken we de bloemen
Pluk de bloemen op een zonnige dag 's ochtends voor 10:00uur en droog de bloemen in de zon. Bio-Dynamisch gezien het liefst bij Volle maan, dan worden bij afnemende maan de essentiële stoffen beter uit het kruid getrokken! Gebruik 50g gedroogde bloemen op 10L water. Breng 10 liter water aan de kook en laat de kamille the 15minuten trekken. Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit laten verstoppen.

Dosering
(1:20) 1 deel extract op 19 delen water. Herhaal de bespuiting elke 7 dagen, om de plant vitaliteit te versterken

Gebruik Echte Kamille thee bij
Algemeen
- Versterkt weerstand van de planten
- Trekt diverse nuttige insecten aan
- Planten tussen kolen (remt de groei)