Smeerwortel aftreksel maken en gebruiken

Betekenis van de naam
Latijn: Symphytum officinale. Symphytum is afgeleid van het Griekse woord ''symphuo'' wat ''late samengroeien'' betekend, en ''phyton'' dat ''plant'' betekend. Wat verwijst naar de eigenschappen om wonden en beenbreuken weer aan elkaar te laten groeien. Het woord ''officinale'' betekend: ''uit de apothekerswerkplaats'' en duit op het eeuwenoude gebruik als geneeskrachtige plant.
Overige Nederlandse namen voor Smeerwortel: Timmermanswortel, Heelwortel, Heelbeen, Heilbeen, Scheurwortel, Klavertong, Wilde Tabak, Vetwortel, Spekwortel.

Herkomst vindplaats, beschrijving
Komt op uitgebreide schaal voor in Europa tot aan Siberië en Azië met uitzondering van de droge gebieden in zuid Europa. Ook in Noord-Amerika veel voorkomend. Smeerwortel komt voornamelijk voor op vochtige halfschaduwrijke plaatsen. In bermen en aan slootkanten, moerassen. Klei maar ook zandgrond doet het goed.
Smeerwortel is een overblijvende (vaste) plant. Die een hoogte van 50cm kan bereiken en bloeit in de kleuren paars, lila tot wit. Opvallend zijn de grote bladeren, Dit verklaart ook waarom de Smeerwortel ook wel Wilde Tabaksplant wordt genoemd.
Verder zijn de wortels heel kenmerkend, deze zijn tot 2cm dik en zwart aan de buitenkant, ook dit verklaart de naam Smeerwortel De wortels werden vroeger ook gekookt en als varkensvoer gebruikt.

Eigenschappen
Smeerwortel stimuleert het microbiële bodemleven en de vegetatie in het algemeen. Een gier (gefermenteerd extract) van Smeerwortel is zeer rijk aan kalium, en bevorderd het kiem proces en de groei van het blad. Verse smeerwortelbladeren zijn goede compost versnellers. Smeerwortel stimuleert de celdeling en de vorming van nieuw weefsel. Als je Smeerwortel extract op de bodem spuit of op e composthoop spuit dan wordt het bodemleven gestimuleerd beter hun werk te doen en de bodem vruchtbaarder te maken, heel geschikt bij uitgeputte bodems. Ook heel geschikt te spuiten als de bodem met chemische middelen is bespoten. Smeerwortel extract zorgt ook voor een snellere verbinding tussen bodem en mulch (stro of houtsnippers)

Voor het maken
- Voor het maken van een Smeerwortel gier gebruiken we het hele kruid
We maken de gier in mei - juni. Pluk ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag de bladeren, stengels en bloemen. Bio-Dynamisch gezien het liefst bij volle maan, dan worden bij afnemende maan de essentiële stoffen beter uit het kruid getrokken! Pluk 1kg blad op 10L water, versnipper het blad! Laat vervolgens 7 tot 14 dagen rusten (afhankelijk van de temperatuur buiten). Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit nozels laten verstoppen.

- Voor het maken van een aftreksel van Smeerwortel gebruiken we alleen de bladeren
We maken het aftreksel in mei - juni. Pluk ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag de bladeren, Bio-Dynamisch gezien het liefst bij Volle maan, dan worden bij afnemende maan de essentiële stoffen beter uit het kruid getrokken! Pluk 80 versnipperde bladeren op 10L water. Breng het kruid met 10L water 20minuten aan de kook, en laat vervolgens 12 uur rusten (afhankelijk van de temperatuur). Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit laten verstoppen.

Dosering

(1:10) 1L Smeerwortel concentraat op 9 liter water, roer 10 min rechts en linksom om de vloeistof te dynamiseren. verdunnen en besproei of begiet er de planten mee. Herhaal dit proces om de 7 dagen gedurende 3 weken.

Gebruik Smeerwortel gier / aftreksel bij
Insecten:
- Spuiten bij luizen groene en zwarte
- Spuiten bij Wittevlieg

Verbeteraar / Stimulans:
- Bladeren op composthoop: compostversnellers
- Gefermenteerd bevat het veel kalium (blad meststoffen)

- Spuiten bij jonge stekken / zaaigoed