Salie aftreksel maken en gebruiken in de moestuin

Betekenis van de naam
Echte Salie aftreksel gier maken en gebruiken in de moestuin
De Latijnse naam van Echte Salie is Salvia officinalis. 'Salvia' is afkomstig van ‘salvare’ wat betekend ‘redden’ of 'salvere' wat betekend 'genezen'. Salvia betekend 'genezende plant'. Echte Salie heeft al eeuwen de naam als genezende plant. De naam ‘officinalis’ betekend uit de 'apothekers werkplaats'. Overige Nederlandse namen zijn: Blauwe Salie, Keuken Salie, Tuin Salie Franse Thee, Heilige Thee, Savia, Palingkruid, Selvee, Heilig kruid.

Herkomst vindplaats, beschrijving
Inheems in het Middellandse Zeegebied. Verder in Zuid en Midden-Europa ingeburgerd, tegenwoordig over de hele wereld verspreid. Wordt op uitgebreide schaal gekweekt om de medicinale, keuken en tuinkruid. De soort 'Salie' bestaat uit 1000-den soorten maar er is maar 1 Echte Salie en dat is de officinalis, deze gebruiken we medicinaal als in de keuken en de tuin! Echte Salie groeit het liefste op goed waterdoorlatende grond op een zonnige plaats. Echte Salie is goed winterhard maar niet snoeien vlak voor de winter dan vriest de Salie kapot!

Voor het maken
- Voor het maken van een gier van Echte Salie gebruiken we de bloemen en bladeren
Gefermenteerd extract van Salie gebruiken we tegen Phytophthora. Gebruiken we de bladeren en bloemen. We maken de gier als de Salie bloeit. Pluk ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag, Bio-Dynamisch gezien ook nog het liefst bij Volle maan. Pluk 1kg blad op 10L water. Doe de bladeren in een bak, emmer of ton en zet het in de zon. Laat 7 dagen tot 14 dagen staan. Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit nozel kunnen verstoppen.

- Voor het maken van een thee van Echte Salie gebruiken we de bloemen en de bladeren
Thee gebruiken we voor het weren van insecten.We maken de thee als de Salie bloeit. Pluk ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag de bladeren, Bio-Dynamisch gezien het liefst bij Volle maan, dan worden bij afnemende maan de essentiële stoffen beter uit het kruid getrokken! Pluk 1kg blad op 10L water. Breng het kruid met 10L water 20minuten aan de kook, en laat vervolgens 24 uur rusten. Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit laten verstoppen.

Dosering
(1:10) 1L Salie concentraat verdunnen op 9L water,
roer 10 min rechts en linksom om de vloeistof te dynamiseren. Herhaal de bespuiting elke 7 dagen, afhankelijk van de infectie druk. (let op: Salie gier als ook het aftreksel hebben een groei remmend effect!)

Gebruik Salie extract bij
Insecten:
- Spuiten bij Rupsen

Schimmels:
- Spuiten bij Phytopthora