Ziektes en Plagen in Pastinaak en Wortelpeterselie

In onze moestuin cursus uitvoerig aandacht voor het voorkomen van ziekten en plagen en de biologische bestrijding ervan, met tips en recepten. Hier beneden een overzicht van de mogelijke problemen die je kunt verwachten.


Insecten in Pastinaak & Wortelpeterselie

Wortelvlieg in Pastinaak en Wortelpeterselie
In de wortels van de Pastinaak zijn gangen zichtbaar en roestkleurige strepen op de wortel, dit zijn de gangen gemaakt door de: wortelvlieg.
Bovengronds is een sterke afname van de groei zichtbaar. Vaak zie je dat de wortelvlieg aan de wortel einde en aan de buitenkant van de wortel gevreten heeft. Het binnenste van de wortel / peen is vaak goed.

wortelvlieg in pastinaak wortelpeterselie biologisch bestrijden
Deze kleine vlieg is 2 tot 4mm groot en komt in twee generaties in de zomer voor. De 1e generatie is in mei en de 2e eind Augustus. De 1e generatie is geen probleem voor de wortel daar de plantjes nog heel klein zijn en er nog geen pen gevormd is. Doch de 2e generatie is veel schadelijker, eind augustus zijn de wortels al goed dik geworden en kan de larve van de wortelvlieg goed zijn gang gaan.Schimmels in Pastinaak en Wortelpeterselie

Phoma in Pastinaak en Wortelpeterselie
Bruin-zwarte vlekken op bladeren maar ook op de wortel, later vaak samenklonterend tot een grote zwarte vlek. Dit wordt veroorzaakt door de schimmel: Phoma.