Valeriaan aftreksel maken en gebruiken in de moestuin

Betekenis van de naam
Echte Valeriaan extract gebruiken in de moestuin
De Latijnse naam van de Echte Valeriaan is 'Valeriana officinalis'. 'Valeriana' is waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse woord ‘valere’ dat staat voor ‘gezond zijn' 'sterk zijn’ 'zich goed voelen'. betekend, De naam ‘officinalis’ betekend 'uit de apothekers werkplaats'. Overige Nederlandse namen: Kattekruid, Baldriaan, Stinkerskruid, Zenuwgoed, St. Joriskruid, Speerwortel, Koortswortel.

Herkomst vindplaats, beschrijving
Inheems in Europa (behalve Italië, Griekenland en Zuid-Spanje), en verder voorkomend naar het oosten tot in Rusland en West-Azië. Tegenwoordig ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Valeriaan houdt van vochtige hummus en kalkrijke bodems. Groeit het liefst in de zon of halfschaduw. Valeriaan wordt aangetroffen in vochtige weilanden, vochtige bossen, langs slootkanten, in moerassige gebieden. Valeriaan bereikt een hoogte tot 200cm. Een heel kenmerkende eigenschap van de Valeriaan zijn de sterk ruikende wortels!

Eigenschappen
Valeriaan extract beschermt de gewassen en bloemen tegen vorst, (gebruik hiervoor een koud aftreksel). (Gefermenteerd extract) stimuleert de groei van groente gewassen, ook activeert het de compostering. Echte Valeriaan wordt in de Bio-dynamische-landbouw gebruikt in de kompostering als ook de gewassen weerbaarder te maken.

Voor het maken
- Voor het maken van een gefermenteerd extract van Valeriaan gebruiken we het hele kruid
Gebruik het hel kruid (inclusief wortelen). We maken de gier als de Valeriaan in bloei staat. Pluk ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag, Bio-Dynamisch gezien ook nog het liefst bij Volle maan, dan worden de essentiële stoffen beter opgenomen. Pluk 1kg Valeriaan op 10L water. Doe de bladeren in een bak, emmer of ton en laat het dan 7 dagen staan. Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit nozel kunnen verstoppen.

- Voor het maken van een koud aftreksel van Valeriaan gebruiken we de bloemen
Pers het sap uit de bloemen. Doe daarna 10ml sap in 10L water. Roer de oplossing goed rond.

Dosering
- Gefermenteerd extract - (1:20) 1 deel extract op 19 delen water. Spuit 1 keer per maand.
- Koud aftreksel - onverdund spuiten op bloemen 's middags als nachtvorst wordt gemeld.

Gebruik Valeriaan extract bij
Algemeen
- Stimuleert de compostering
- Stimuleert de bloei van vruchtbomen
- Stimuleert de weerstand en de groei van gewassen