Cursus groentezaad vermeerdering en selectie

Ons aanbod
Een vraag die bij veel groentetelers leeft is; hoe vermeerder ik zelf groentezaden? Groentezaden kweken of de soort stabiel houden is een vak apart, daarvoor heb je specifieke kennis nodig. Deze cursus groentezaad vermeerdering en selectie is bedoeld voor de gewone tuinier of de grotere groenteteler die groentezaden wil vermeerderen voor eigen gebruik. Vitaverda wil iedereen die hier interesse in heeft op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de theorie en praktijk die nodig is bij het succesvol vermeerderen van groentezaden.
De inhoud van de cursus
Bij zaadvermeerdering komt het een en andere kijken. Kennis over genetica, biologie en familieleer zijn enkele aspecten waarmee het begint. Waar ga je op letten bij het selecteren, wat zijn de genetische eigenschappen (kwalitatieve eigenschappen) als beharing, bloemkleur, groeisnelheid. En wat zijn de praktische eigenschappen (kwantitatieve eigenschappen) als bewaarbaarheid, opbrengst, ziekte tolerantie, oogstmoment e.d.
Welke gewassen zijn zelf bestuivend en welke rassen zijn kruis bestuivers? Ook een onderdeel is de nomenclatuur (namenleer). Alle planten hebben 3 namen zie het als een voornaam achternaam en een 2e achternaam (Geslacht-soort-ras). Deze namenleer maakt duidelijk welke gewassen kruisen en welke niet, en hoe deze gewassen zich gedragen ten opzichte van de omstandigheden.

kool uien wortelen bonen zaad vermeerderel en selecteren
In de praktijk gaan we ook dieper in op de praktische aspecten; zijn gewassen een of tweejarig? Welke bodem voorkeur per gewas, hoe drogen, dorsen en schonen wij het zaad? en nog veel meer onderdelen komen aan bod.

De cursus bevat o.a. de volgende onderdelen:
- Waarom zelf zaad vermeerderen?
- Waar moet je op letten?
- Familie leer
- Erfelijke eigenschappen
- Genetica en vererving
- Selectie en waar let je op?
- Namenleer (nomenclatuur)
- Uitgangsmateriaal
- Zelfbestuiving / kruisbestuiving
- Voorkomen van kruisbestuiving
- Zelf kruisen van gewassen
- Selectie
- Instandhouding
- Vermeerdering in de praktijk
- Verzamelen en schonen van het zaad
- Wet en regelgeving
- Bijlagen en tabellen


zelf-groentezaden-vermeerderen-en-selctie

Info en cursus data
De voorlopige cursusdata zijn geplant op zaterdag: -18 mei, -22 juni, -20juli -17 augustus, -21 september.
De datum en tijden zijn nog niet vastgezet maar waarschijnlijk worden het 5 dagdelen van 13:00-16:00uur. Locatie Vitaverda Kerkstraat 30 Maasbracht.

In deze 5 lessen proberen wij jullie met theorie en praktijk het vak van zaadvermeerdering te leren. In de cursus zijn inbegrepen: uitvoerig theoretisch naslagwerk, overige benodigdheden.

Neem contact met ons op door ons te bellen of ons een mail te sturen voor meer informatie.