Hoe zaai en verzorg ik tomaten en paprika planten


Onze tomaten en paprika zaden
Bij Vitaverda kun je verschillende soorten tomaten als ook paprika zaden bestellen. Alle zaden die wij verkopen zij natuurlijk geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Alle soorten die wij verkopen zijn door onszelf getest en beoordeeld op kwaliteit en smaak.

Het zaaien van tomaten en paprika
Hoe en wanneer zaai ik tomaten? Voor de ervaren tuinier een weet voor de beginnende tuinier een grote vraag.
1. Tomaten zaaien we in februari / maart.
2. Gebruik zaai en stek aarde, deze is onbemest en geschikt voor het zaaien.
3. Voor het zaaien kun je een boter bakje of iets dergelijks gebruiken.
4. Nu gaan we zaaien:
    - vul het bakje voor de helft met zaai en stek aarde
    - druk de grond goed aan en zorg dat de grond goed vochtig is (niet nat)
    - strooi nu de zaadjes op de (zwarte) aarde en druk goed aan.
    - dek de zaadjes af met een laagje zilverzand maximaal 3 tot 5mm bedekken!
    - plaats het zaai bakje op een lichte plaats niet in de volle zon bij 16 tot 20°C.
    - wacht 10 tot 14 dagen voor tomaten, en 21 tot 28 dagen voor paprika. De plantjes zullen nu hun eerste 2 blaadjes hebben.

hoe moet ik tomaten zaaien en verzorgen
hoe moet ik paprika zaaien en verzorgen

Verspenen:
Na 14 tot 21 dagen kun je de tomatenplanten verspenen, na 28 dagen ook de paprika plantjes. Met verspenen bedoelen we dat je de jonge plantjes één voor één verplant in een groter potje. Plaats de plantjes ook weer op een lichte plaats bij 16 tot 20°C om goed te kunnen doorgroeien. (volle zon mag). Laat de verspeende plantjes nu groeien tot begin mei eind mei, tot ze ongeveer een grote van 10 tot 20cm hebben bereikt. Hier beneden zie je hoe wij de tomatenplanten verspenen. Wij gebruiken hier stek-trays voor, voor ons plaats besparend maar een klein planten potje (p9) is ook goed te gebruiken.
hoe verspenen tomaten


Uitplanten van tomaten en paprika
Het uitplanten van tomaten en paprika kan vanaf mei binnen in een serre of kas, buiten vanaf half mei. Wij adviseren de tomaten en paprika het liefst uit te planten in een serre of kas! Tomaten en paprika's zijn warmte minnend en staan graag op een zonnige warme plaats. Plantafstand is 60 bij 60cm. Zet er een stok of touw langs waar de tomaat of paprika langs omhoog kan groeien.


Hoe verzorg ik tomaten en paprika planten
Streef naar een pH van 5,8 tot 6,5. Dit is voor de meeste groenteplanten optimaal. De juiste pH zorgt voor een goede opname van de voedingsstoffen. Zorg dat de plant goed kan opdrogen en voldoende ruimte heeft om te groeien.


Dieven (dit geld alleen voor tomaten)
We dieven de tomaten, dit betekend dat we alle zij scheuten van de tomaat afhalen de alleen de hoofd tak, met de tomaten trossen laten staan. Dan gaat alle energie naar de hoofd scheut en de vruchten. Hier beneden een overzichtelijk schema hoe je tomaten snoeit.
tomaten dieven hoe doe ik dat

Oogsten van tomaten
De eerste tomaten kunnen we in een serre of kas verwachten vanaf half juli, buiten een maand later. Als de tomaten beginnen te kleuren, verwijder dan de bladeren t.h.v. de tomaten, de steel wordt zo kaal van beneden. Laat de rest van de bladeren zitten. Dit zorgt ervoor dat meer zon bij de tomaten kan komen en daardoor beter kleuren en zoeter smaken.


Welke ziekte en plagen kan ik in tomaten verwachten?

Phytophthora:
De meest voorkomende ziekte in tomaten is wel Phytophthora, ook wel aardappelziekte genoemd. Phytophthora is een schimmel die de takken, bladeren en de vruchten aantast van bijna alle soorten uit de Nachtschade familie. Phytophthora komt alleen in de tomaten als de bladeren nat worden door de regen, en de nachten kouder worden (v.a. augustus).
Phytophthora in tomaten en aardappel biologisch bestrijden

Voor andere ziekten en plagen in tomaten en hoe deze biologisch bestrijden, zie verder de pagina: https://www.natuurlijk-vitaverda.nl/plagen-in-tomaten-biologisch-bestrijden/
Spint, Luizen, Wittevlieg, Botrytis