Hoe bemest ik mijn moestuin?

Veel vragen die mij bereiken hoe ik mijn moestuin of tuin het beste kan bemesten. Ik dit stukje probeer ik hier antwoord op te geven.
Bemesting is een breed begrip, bij bemesting denken we onder anderen aan: compost, dierlijke mest (gier / stalmest), kunstmest, maar ook kalk. Kalk is de beslissende factor of een goede bemesting het juiste resultaat geeft. Onze bodem wordt gemiddeld pH 0,1 zuurder per jaar. De regen heeft gemiddeld een pH van 5,5 en een te sterke overbemesting met kunstmest heeft ook een sterk verlagend pH effect op de bodem. De optimale pH ligt tussen de 5,8 en de 6,5 streefwaarde pH 6,5. Op zandgronden is de pH doorgaans rond de 5,5 tot 5,8 en op löss en Kleigronden tegen de 7.

Hier onder een paar vragen en antwoorden over Bekalking en Bemesting van de Bodem

Hoe weet ik nu of mijn pH te laag is?
- Ga er van uit dat op een zanderige bodem de pH rond de <5,5 is en op klei grond >6,5. Geef bij een corrigerende bekalking ieder jaar 20kg op 50m2, doe dit elk jaar in oktober - december. Na 4 jaar doe je een onderhouds bekalking van 20kg op 100m2.

Wanneer strooi ik kalk?
- Strooi kalk het liefst in oktober tot december daar kalk gemiddeld 6 maanden nodig heeft opgenomen te worden door de bodem. Strooi kalk nooit samen met compost, dit heeft een nadelig effect op de plantengroei.

Welke kalk gebruik ik?
- Gebruik bij voorkeur een poederkalk. Poederkalk wordt sneller door de bodem opgenomen en komt daardoor sneller beschikbaar voor de planten. Een korrel kalk is ook goed maar laat deze eerst op de bodem zacht worden door de regen en werk hem dan onder. Kijk dat er 19% MgO (magnesium) in zit, dit is meestal het geval! Magnesium komt langzaam vrij uit het mineraliseren van de kalk, onze bodems hebben een sterk te kort aan magnesium, dit is dan mooi meegenomen.

Welke bemesting is de beste?
- Gebruik ik liever compost, paardenmest, koeienmest, kippenmest of een groenbemester of kunstmest?
    1. Compost:
Compost uit zelf gecomposteerd huis en tuin afval is de beste! Je weet wat erin zit en deze compost is gegarandeerd schoon. Bij compost dat je van de gemeente krijgt maar ook dat wat je duur koopt bij de composteerder zit vaak vol met plastic en zware metalen daar deze compost uit wegbermen gewonnen wordt.

   2. Paardenmest:
Over paardenmest wil ik het volgende zeggen: strooi nooit verse paardenmest op het land! Paardenmest is erg zuur en erg zout waardoor onze pH en mineralencomplex in de bodem zeer sterk achteruit gaat. Als je aan paardenmest kunt komen, doem hem op een hoop en strooi er elke 15cm flink wat kalk tussen en laat dit 2 jaar rusten. Dan kun je de paardenmest gebruiken!
    3. Koeienmest:
Met koeienmest bedoelen we stalmest met stro, dit is hele zachte mest en wel de beste mest die je kunt krijgen. Je zou de mest direct kunnen uit strooien maar uit ervaring blijkt dat het toch beter is de mest net als bij paardenmest 1 jaar te composteren met kalk ertussen, en dan uit te strooien.
    4. Kippenmest:
Kippenmest is ook net als paardenmest heel zuur en zal ook eerst 2 jaar gecomposteerd moeten worden. Alvolgens gebruiken. Je kunt de kippenmest ook af en toe in de composthoop strooien met ander organisch afval, dit komt de composthoop zeer ten goede.
    5. Kunstmest:
Verhoogt het EC (zouten) gehalte van de bodem heel sterk. Liever niet maar als het niet anders kan, uitsluitend om wat bij te sturen!

Wanneer doe ik bemesten?
- Bemest het liefst als beschreven met oude mest of compost in de maanden februari - april. Zorg dat er minimaal 3 maanden tussen de kalk en de mest zitten! i.v.m. de reactie die de mest met de kalk aan gaat. Deze reactie vraagt veel Strikstof en dit is het element dat zorgt voor de groei (lengte groei) van de planten.

Als ik nu aan de moestuin begin en ik heb geen oude mest of niet in het najaar bekalkt, kan ik dan toch een moestuin beginnen dit jaar?
- Jazeker! ik adviseer dan een beetje te bekalken: denk aan 20kg op 200m2 en gebruik voor de bemesting gedroogde koemestkorrels (DCM of Culterra) die je bij de boerenbont of tuincentrum kunt komen. Strooi de koemestkorrels dosering: 20kg op 100m2 in april en 20kg op 100m2 in juni.