terug

Kalk strooien

Kalk strooien in de moestuin?

Kalk is de beslissende factor of een goede bemesting het juiste resultaat geeft. Onze bodem wordt gemiddeld pH 0,1 zuurder per jaar. De regen heeft gemiddeld een pH van 5,5 en een te sterke overbemesting met kunstmest heeft ook een sterk verlagend pH effect op de bodem. De optimale pH ligt tussen de 5,8 en de 6,5 streefwaarde pH 6,5. Op zandgronden is de pH doorgaans rond de 5,5 tot 5,8 en op löss en Kleigronden tegen de 7.

Hier onder een paar vragen en antwoorden over kalk strooien

Hoe weet ik nu of mijn pH te laag is?
- Ga er van uit dat op een zanderige bodem de pH rond de <5,5 is en op klei grond >6,5. Geef bij een corrigerende bekalking ieder jaar 20kg op 50m2, doe dit elk jaar in oktober - december. Na 4 jaar doe je een onderhouds bekalking van 20kg op 100m2.

Wanneer strooi ik kalk?
- Strooi kalk het liefst in oktober tot december daar kalk gemiddeld 6 maanden nodig heeft opgenomen te worden door de bodem. Strooi kalk nooit samen met compost, dit heeft een nadelig effect op de plantengroei.

Welke kalk gebruik ik?
- Gebruik bij voorkeur een poederkalk. Poederkalk wordt sneller door de bodem opgenomen en komt daardoor sneller beschikbaar voor de planten. Een korrel kalk is ook goed maar laat deze eerst op de bodem zacht worden door de regen en werk hem dan onder. Kijk dat er 19% MgO (magnesium) in zit, dit is meestal het geval! Magnesium komt langzaam vrij uit het mineraliseren van de kalk, onze bodems hebben een sterk te kort aan magnesium, dit is dan mooi meegenomen.


 


geschreven door Vitaverda - 14-03-2022 12:37

laatst geupdate op : 14-03-2022 12:39

tags : Kalk strooien