Gefermenteerd extract van Grote Klit

Betekenis van de naam
De Latijnse naam van Grote Klit is Arctium Lappa. Arctium is afgeleid van het Griekse woord voor ‘arktos’ wat betekend ‘beer’ en wijst op de ruige beharing van de dopvrucht. De naam ‘Lappa’ is afgeleid van het Latijnse woord voor grijpen ‘lappare’ verwijzend naar de kleverige eigenschappen van de bloem bolsters. De naam 'Klis' is afgeleid van het het Latijnse woord 'glus' wat 'lijm' betekend.

Herkomst vindplaats, beschrijving
Inheems in gematigd Azië, nu ook algemeen verspreid in de gematigde zones van Europa en Noord Amerika. Grote Klis of Klis genoemd houd van nitraat rijke bodems, en staat et liefst in de volle zon maar halfschaduw doet het ook. Grote Klit staat veel langs wegen in bermen en langs akkerranden, daar waar goed bemest wordt met nitraatrijke meststoffen. Grote Klit kan tot 2m hoog worden en maakt het 1e jaar een rozet met grote bladeren en het 2e jaar gaat de Grote Klit bloeien, waarna de bolsters zeer gemakkelijk blijven haken aan kleding en vacht. Op deze manier verspreid Grote Klis zijn zaden over grote afstanden.

Voor het maken
- Voor het maken van een gefermenteerd extract van Grote Klit
We gebruiken de bladeren, geen stengels en ook niet meer als de Gewone Klis in bloei staat (juli). We maken de gier half mei/juni, ’s ochtends voor 10:00uur op een zonnige dag, Bio-Dynamisch gezien ook nog het liefst bij Volle maan. Pluk 1kg blad op 10L water. Doe de bladeren in een bak, emmer of ton en zet het in de zon. Laat 7 dagen tot 14 dagen staan. Zeven door een doek dat er geen groene delen achterblijven, die de spuit nozel kunnen verstoppen.

Dosering
(1:20) 1L Grote Klit concentraat verdunnen op 19L water,
roer 10 min rechts en linksom om de vloeistof te dynamiseren. Herhaal de bespuiting elke 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de infectie druk.

Gebruik Grote Klit bij

Schimmels:
- Spuiten bij Phytophthora
- Spuiten bij diverse schimmels
Weerbaarheid
- Maakt de planten beter weerbaar
- Zorgt voor een betere vocht regulering tijdens hitte