Hoe begin ik een moestuin?
 
(in onze moestuincursus hier veel meer over, praktijk maar ook theorie en de mogelijkheid specifieke vragen te stellen wat betreft jou moestuin.)
 
Een moestuin is helemaal terug van weggeweest. Het stoffige imago van de gepensioneerde die zijn vrije tijd besteedt aan het kweken van zijn eigen groente heeft plaats gemaakt voor jong en oud met de zelfde interesse leren ontdekken hoe fijn het is dat je eigen groente kunt oogsten uit eigen tuin.
 
Hier beneden een kort stappenplan waar je allemaal aan mag denken:
 
Stap 1: Voorbereiding (informatie inwinnen)
Je kunt veel boeken vinden die veel schrijven over het beginnen van een moestuin. Ook staat er op internet veel geschreven. Maar dan loop je het gevaar dat het je begint te duizelen en in verwarring wordt gebracht. Je begint met een stappenplan en na enkele jaren ga je veel dingen niet meer uit het boekje doen maar uit eigen ervaring en inzichten.
 
Stap 2: Wat is het doel?
Waarvoor wil ik de moestuin gebruiken? Gewoon voor wat aan te pakken of om een jaar rond zelfvoorzienend te zijn? Dit zijn twee totaal verschillende ordes van grote en voorbereiding.
 
Stap 3: De plaats?
Waar ga ik een moestuin beginnen? In bloembakken, op het terras of balkon, in de vollegrond of toch liever in een hoogbed. Zodat je je niet te diep hoeft te bukken als dit misschien wat moeilijk gaat. Voor elke vorm van tuinieren zijn weer andere factoren van belang. En misschien wel het belangrijkste ken je grond welke grondsoort heb je?
 
Stap 4: Voorbereiding, -Bemesting en bodemgesteldheid?
  1. Het nieuwe seizoen begint eigenlijk al in augustus het jaar ervoor. Dan worden de percelen die vrijkomen al ingezaaid met een groenbemester die een gunstige uitwerking heeft op de teelt van het jaar erna.
  2. Als de bodem te zuur is denk er dan aan on de bodem te bekalken, laat een bodemmonster nemen om te zien wat jou pH is
  3. Dan kunnen we in februari / maart de tuin bemesten. De bemesting is afhankelijk van de gewenste teelt.
 
Stap 5: Welke groente wil ik teken?
De volgende vraag is: welke groente wil ik telen? Ben je ervaren of beginner? Begin met gemakkelijke groentes als sla, courgette en tomaten. En bouw dit verder op naar gelang je ervaring. Ook belangrijk duidelijk te weten of je groentes wilt wecken of toch liever een beetje voor direct gebruik.
 
Stap 6: Zaai en verspenen
Zaai wekelijks of twee wekelijks zodat je elke week verse groente kunt oogsten, het heeft geen zin veel te moeten weg gooien. Maak een schema met data wanneer je welke groente het beste kunt zaaien.
 
Stap 6: Vruchtwisseling
De juiste vruchtwisseling is wel het belangrijkst onderdeel van een succesvolle moestuin.
We kennen 6 gewasgroepen die op een bepaalde manier in 6 jaar achterelkaar worden geteeld. Peulgewassen telen we het liefst na de aardappelen om maar een voorbeeld te noemen. In onze moestuin cursus hier nog veel meer over.
 
Stap 7: Welke ziekte en Plagen kan ik verwachten?
Elke groente (waardplant) heeft zijn specifieke ziekte of plaag waarmee deze kan worden ge confronteert wanneer de groei omstandigheden nier optimaal zijn. De meeste plagen ontstaan daar waar een gebrek aan voeding is, te nat / te droog, ongewenste gewascombinaties, bodemmoeheid.
Ook hier in onze moestuincursus veel aandacht voor, gewasscouting en mogelijke risico’s herkennen.
 
Stap 8: Verwerking en Bewaring
Het ideale is, als je in de zomer wat meer groente kweekt dat je kunt bewaren voor de winter. Want juist in de winter is verse groente minder beschikbaar en vaak ook nog eens duurder. Hoe fijn is het dan niet als je van het overschot in de zomer wat kunt Wecken of inkuilen voor de winter.
 
Stap 9: Groenbemester / Winterklaar maken
Tweede helft van de zomer komen er langzaam stukjes leeg te liggen waar we de groente geoogst hebben. Zaai op deze stukjes een groenbemester. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen niet uitspoelen in de winter en worden vastgehouden door een vanggewas / groenbemester, tevens zorgt het voor meer organische stof wat de bodemvruchtbaarheid weer ten goede komt.
 
Stap 10: Genieten!
En natuurlijk is dit niet de laatste stap maar ook tevens de eerst, en elke fase ertussen!