Bewaren van groentezaden

Kwaliteit van het zaad
Een veel gehoord probleem en klacht is dat de zaden zo slecht kiemen vaak al na de aankoop of zeer slecht te bewaren zijn voor het jaar erna. Vaak zitten er zoveel zaden in een zakje dat je deze in een jaar niet op gezaaid krijgt en natuurlijk het volgend jaar weer wilt gebruiken.

Het eerste probleem bij zaden bewaren is de kwaliteit van het zaad dat je gekocht hebt. Vaak laat dit al te wensen over. Het zaad is al oud voordat het in de zakjes verpakt wordt. Dit is ook vaak het probleem waarom zaden niet kiemen bij nieuw gekocht zaad. Koop daarom het liefste het zaad bij een zaden specialist en het best ook nog iemand die de zaden zelf kweekt en bewaard.

zaden-prepping-bewaren-groentezaden-voor-de-toekomst-of-noodgeval

Voorraad
Als je meer zaden koopt dan dat je nodig hebt kun je er voor kiezen deze te bewaren. Het is altijd handig om te zorgen voor een buffer voor onvoorziene omstandigheden of voor het moment dat je het niet meer kunt krijgen. Wie een grotere tuin heeft of beschikt over een moestuin die denkt er ook aan groentezaden in voorraad in te slaan voor de lange termijn.


groentezaden-prepping-bewaren-voor-de-toekomst-koelkast-diepvries

Bij het bewaren van groentezaden is het belangrijk op de bewaringsomstandigheden te letten. Een paar punten zijn erg belangrijk
1. Waar koop ik mijn zaad
- Je kunt op veel plaatsen groentezaden kopen. Ik raad iedereen aan bij een specialist de groentezaden te kopen. En het liefst een bedrijf dat de zaden ook zelf kweekt en niet in en verkoopt. Zaden worden ook vaak verkeerd bewaard en gaan in kiemkracht snel achteruit. De meeste zaden die bij wederverkopers verkocht worden zijn al enkele jaren oud, wat de kiemkracht niet ten goede komt, of het zijn B kwaliteit zaden.

2. Biologische / Natuurlijke zaden of Regulaire zaden
- Dit maakt niet zo veel uit, Biologisch en Natuurlijke zaden zijn zonder chemie en kunstmatige toevoegingen gekweekt. Ook belangrijk
bij de juiste keuze van de zaden is de plaats waar de zaden gekweekt zijn. onder gecontroleerde omstandigheden in de kas of buiten onder rouwe weersinvloeden? Zaden die buiten onder gewone omstandigheden worden gekweekt zijn beter afgehard en hebben een langere levensduur.

3. Hoe bewaar ik groentezaden
- Groente en Bloemenzaden bewaar je het beste bij een temperatuur van 5-8°C droog en luchtdicht verpakt. houdbaarheid in de koelkast tot 10 jaar.
- Van winter groente kun je de zaden ook in de vriezer bewaren (-18°C) houdbaarheid in de vriezer +100jaar

4. Welke groentezaden zijn het beste voor bewaring.
- Dit kunnen in principe alle zaden zijn mits bij de juiste temperatuur en omstandigheden bewaard.

groentezaden preppen en bewaren