Hoe zaai en verzorg ik Tomatenplanten

Geschiedenis van de tomaattomaten zaaien en verzorgen
Tomaten zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, waar de voorvaderen van de Azteken en de Maya's kleine varianten kweekten. Toen de Spanjaarden Mexico veroverden was de plant daar al ingeburgerd. De Spaanse conquistadores stuurden planten met kleine gele vruchten, naar Spanje. Het Azteekse woord 'xipotatl' is verwant aan de aardappel - vergelijk het Engelse potato en tomato). De als giftig beschouwde planten werden als sierplant geteeld. Rond 1750 kwam men er in Italië en de Provence achter dat de gele vruchtjes, "pomo d'oro"( Italiaans voor "gouden appel"), eetbaar waren. Door kruisen en selecteren kreeg de tomaat de rode kleur en vanaf 1850 is het een veelgebruikte groente in de Europese keuken. Dus zijn eigenlijk de gele tomaten de oorspronkelijke soorten, en zijn hieruit later de rode variëteiten ontstaan.

Kenmerken van de tomaat
De tomaat is van nature een meerjarige, kruipende plant, die als eenjarige wordt gekweekt. Het blad en de stengel zijn giftig, net zoals bij aardappel, aubergine en paprikaplanten, zij behoren allen de Nachtschade familie toe.
De bloemen vormen lange trossen die bij Cherrytomaten lange tijd kunnen doorbloeien. De groene bessen (tomaten) die door de plant worden gevormd zijn licht giftig. De bladeren zijn bezet met haartjes, waarop kliertjes staan die bij aanraking de typische tomatengeur verspreiden, en bij veel mensen irritatie kunnen veroorzaken aan de huid.

Biologische tomaten zaden bestellen bij Vitaverda
Bij Vitaverda kun je verschillende soorten tomatenzaden bestellen. Alle zaden die wij verkopen zij natuurlijk / biologisch geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De tomaten worden op een biologisch dynamische manier gekweekt. Alle soorten die wij verkopen zijn door onszelf getest en beoordeeld op kwaliteit en smaak.

Direct naar ons assortiment tomatenzaden:
https://www.natuurlijk-vitaverda.nl/online-natuurlijke-tomatenzaden-bestelen/


Zaaien van tomaten
Zaaien:
Hoe en wanneer zaai ik tomaten? Voor de ervaren tuinier een weet voor de beginnende tuinier een grote vraag. Tomaten zaaien we half februari. Gebruik speciale zaai en stek aarde, zaai in een zaai of stek bakje. Dek de tomaten af met een laagje zilverzand en druk de aarde goed aan. Plaats het zaai bakje op een lichte plaats niet in de volle zon bij 20°C. Wacht 10 tot 14 dagen de de tomaten zullen gekiemd zijn.
hoe zaai ik tomaten

Verspenen:
Na 14 tot 21 dagen kun je de tomatenplanten verspenen. Met verspenen bedoelen we dat je de jonge plantjes verplant in een groter potje. Plaats de plantjes ook weer bij 20°C doorgroeien op een warme lichte plaats (volle zon mag). Laat groeien tot begin mei.
hoe verspenen tomaten

Uitplanten van tomaten
Met het uitplanten van tomaten kunnen we begin mei beginnen. Het liefst uitplanten in een serre of kas! Tomaten zijn warmte minnend en staan graag op een zonnige plaats. Plantafstand is 60 bij 60cm. Zet er een stok of touw langs waar de tomaat langs omhoog kan groeien.


Hoe verzorg in tomaten planten?
Streef naar een pH van 5,8 tot 6,5. Dit is voor de meeste groenteplanten optimaal. De juiste pH zorgt voor een goede opname van de voedingsstoffen. Zorg dat de plant goed kan opdrogen en voldoende ruimte heeft om te groeien.


Dieven:
We dieven de tomaten, dit betekend dat we alle zij scheuten van de tomaat afhalen de alleen de hoofd tak laten staan. Dan gaat allen energie naar de hoofd scheut en de vruchten.
tomaten dieven hoe doe ik dat

Oogsten van tomaten
De eerste tomaten kunnen we binnen in een serre of kas verwachten half juli, buiten een maand later. Als de tomaten beginnen te kleuren, verwijder dan de bladeren t.h.v. de tomaten die kleuren. Laat de rest van de bladeren hangen. Dit zorgt ervoor dat meer zon bij de tomaten kan komen en daardoor beter kleuren en zoeter smaken.


Welke ziekte en plagen kan ik in tomaten verwachten?

Phytophthora:
De meest voorkomende ziekte in tomaten is wel Phytophthora, ook wel aardappelziekte genoemd. Phytophthora is een schimmel die de takken, bladeren en de vruchten aantast van bijna alle soorten uit de Nachtschade familie. Phytophthora komt alleen in de tomaten als de bladeren nat worden door de regen, en de nachten kouder worden (v.a. augustus).
Phytophthora in tomaten en aardappel biologisch bestrijden

Voor andere ziekten en plagen in tomaten en hoe deze biologisch bestrijden, zie verder de pagina: https://www.natuurlijk-vitaverda.nl/plagen-in-tomaten-biologisch-bestrijden/
Spint:
Luizen:
Wittevlieg:
Botrytis