Hoe zaai en verspeen ik groenteplanten

Nadat we een planning hebben gemaakt welke groente we willen kweken in onze moestuin en de tuin zover hebben voorbereid, bekalkt en bemest, is het tijd dat we beginnen te zaaien. In het tabblad: Wanneer-zaai-ik-welke-groente.
Paprika's komen van oorsprong uit Midden-Amerika en zijn om precies te zijn chili pepers maar dan de 'zoete' variant, ook wel zoete peper genoemd, pepers zonder hitte. Van oorsprong zijn de vruchten langwerpig en wat dikker van vruchtvlees dan de klassieke pepers die we kennen.
Tegenwoordig kennen we Punt paprika's Blok paprika's en Snack paprika's in bijna alle kleuren. De smaak verschilt van bitter tot erg zoet. Dit is afhankelijk van de soort. Een goede indicator voor zoete paprika's is de gele en oranje kleur, deze zijn meestal het zoetst.

Hier beneden probeer ik hier in eenvoudige stappen en foto's duidelijk te maken hoe je Paprika zaait, verspeent en uitplant.

Voorzaaien op de vensterbank
Paprika is familie van de tomaat maar in zaaien en verzorgen heel anders.
Net als bij de tomaat beginnen we paprika ook half februari te zaaien alleen zullen tomaten binnen 10 dagen boven de grond staan en paprika doet er soms wel 4 weken over.
1. We zaaien paprika voor in bakjes op de vensterbank bij ongeveer 20 á 22 °C. Dek de grond af met een laagje zilverzand of een vel krantenpapier tegen uitdroging en een betere temperatuur regulering van de (zwarte) zaai en stek grond. Zie afbeelding beneden: Linkse foto zijn de tomaten, afbeelding rechts zijn de paprika zaailingen.

tomaten voorzaaien en verspenenpaprika voorzaaien in boterbakjes op de vensterbank

Het gebruik van zilverzand bij het zaaien
De witte zand die je ziet liggen op de zaai bakjes is zilverzand. Ik gebruik zilverzand tegen het uitdrogen van de zaden en de eventuele hitte veroorzaakt door zon instraling wat doet zorgen dat de zwarte zaaigrond te warm wordt. Ook zorgt zilverzand er voor dat de zaden goed worden ingesloten en stevig in de grond liggen. Je kunt ook een stukje krant op maat knippen en erop leggen, dit voorkomt wegspoelen van de zaden en de zilverzand bij het water geven.


Verspenen
2. Verspenen is een oud woord voor het verplanten van jonge zaailingen die dicht op elkaar staan. Bij het verspenen gaan we deze plantjes uit elkaar halen en apart zetten in een potje of zaai/stek tray. Wij geven de voorkeur aan een zaai/stek tray hierin kunnen de plantjes door groeien tot een aardige grote zodat ze direct uit geplant kunnen worden op plaats van bestemming. nu hoef je de grond niet meer af te dekken met zand. Zet de verspeende plantjes weer bij 20 á 22°C en laat ze nog zeker staan tot begin mei voordat we ze gaan uitplanten op plaats van bestemming.

verspenen van tomaten en paprika plantenvoor zaaien van groente op de vensterbank
Verspenen van tomaten en paprika planten in tray om later uit te planten buiten of in de kas

Je kunt ook direct in een tray zaaien dit bespaart werk en als je er zeker van bent dat de zaden goed kiemen gaat dit prima! Bij een onregelmatige kieming en misschien veel uitval is voor zaaien in bakjes beter, en dan verspenen.

Belangrijke tip bij het zaaien!
1. Strooi nooit meer zand op de zaadjes als het zaadje groot is! Anders kan het zijn dat de zaden niet op komen. Dit is bijzonder belangrijk om op te letten bij het voor zaaien, de zaden kiemen langzaam waardoor kans op schimmel aantasting groter word. Door niet te veel zand op het zaadje te leggen kiemen ze vlugger en staan ook sneller boven de grond. Bij zaden die we in de vollegrond zaaien is dit niet zo'n groot probleem, dan mag er gerust 1 tot 2 cm grond op liggen.

2. Als je beschikt over een tunnel of kweek kas, raad ik je een kweektafel aan met eb en vloed systeem. Dit voorkomt weg spoelen van het zaad en de grond bij het gieten en het voorkomt schimmel en beschadigingen bij het plat slaan van de jonge plantjes.

voor zaaien van groente op de kweektafel in de kweek kas of tunnel.

Paprika in de vollegrond uitplanten
Begin mei mogen we de paprika planten in de vollegrond uitplanten. Lat daarbij wel op dat de nacht temperaturen duidelijk boven de 10°C uitkomen. Bij voorkeur planten we de paprika net als bij tomaten in een tunnelkas of serre. Paprika's zijn sterker warme minnend dan tomaten tomaten kunnen wat lagere temperaturen verdragen dan paprika's. Plant de paprika op een afstand van 60 bij 60cm. Plant zeker niet te dicht op elkaar dit vergroot de kans op tak-phytophthora.